Czy większa ilość soli może prowadzić do lepszego zdrowia?

Idea umiarkowania, albo nawet rezygnacji, może być dla nas bardzo korzystna. Lepiej odstawić papierosy, alkohol, twarde narkotyki czy Big Maki. Ale jakimś sposobem, na czarną listę trafiła też sól. Chciałbym wiedzieć, czy masy słusznie boją się choćby delikatnie posolić sałatkę, czy może wylaliśmy dziecko razem z kąpielą?

Przyjrzyjmy się faktom.

Wszyscy chyba się zgadzają, że im więcej spożywamy soli, tym więcej zatrzymujemy wody. Lecz w kwestii tego, co się dzieje potem, opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że woda jest zatrzymywana, dopóki nerki nie przetworzą i nie wypłuczą soli, a cały cykl jest zupełnie nieszkodliwy. Drudzy (do których należy rząd USA) powołują się na badanie przeprowadzone przez Brytyjczyków, według którego, większe spożycie sodu zwiększa ryzyko nadciśnienia.

Pozwólcie jednak, że opowiem wam, jak to z tym badaniem było.

Brytole uwielbiają paskudne kiełbaski, które zawierają tonę sodu. W 2003 r. orędownicy zdrowia zaczęli naciskać na producentów wędlin, aby zmniejszyli ilość soli (która zawiera sód), jaką dodają do swoich wyrobów. Później, w 2011 r., nagle się okazało, że liczba wylewów i zgonów związanych z zaburzeniami układu krążenia spadła o 40%. Władze służby zdrowia uznały, że musi to być efekt udanej kampanii przeciwko soli.

Błąd!

Czujne grupy, takie, jak Cochrane Collaboration, postanowiły zweryfikować wyniki brytyjskich badań i odkryły, że między 2003 r. a 2011 r. w Wielkiej Brytanii znacznie spadła liczba palaczy, co w dużym stopniu tłumaczyłoby mniej problemów zdrowotnych, związanych z nadciśnieniem. Oznacza to, że wyniki naszego badania były nierozstrzygające albo po prostu błędne.

Przeprowadziłem intelektualny eksperyment, w którym najpierw zadałem sobie pytanie: „Co się stanie, jeśli będę jadł makabrycznie dużo soli?”. A potem: „Co się stanie, jeśli w ogóle nie będę jadł soli?”.

W przypadku scenariusza z przedawkowaniem soli, prawdopodobnie okazałoby się, że tak, prowadzi to do problemów zdrowotnych, takich, jak choroby serca czy nadciśnienie. Ale mówimy tu o nadużywaniu, więc to samo można powiedzieć o praktycznie każdym produkcie spożywczym.

Jeśli o chodzi o scenariusz z odstawieniem soli, to w sieci można znaleźć wiele badań opisujących katastrofalne problemy ze zdrowiem, jakie może spowodować brak soli w diecie. Właściwie, ów brak może nawet prowadzić do podobnych problemów z sercem i ciśnieniem, jak nadużywanie soli.

Morał tej historii jest taki, że sekretem zdrowia jest umiarkowanie, a nie ekstremizm. Władze nie rozumieją jeszcze, że ważna jest nie ilość tego, co jemy, lecz jakość.

Nie przestawajcie jeść soli, ale upewnijcie się, że pochodzi z dobrego źródła. Bo sól soli nierówna – jedna zawiera zdrowe minerały, a inna (jak np. ta w jedzeniu z fastfoodów przy autostradach) nie.

 

Na podst. Can More Salt Actually Lead To Better Health?, Nick Polizzi, Raw for Thirty

Sieci społecznościowe

Tagi