Dąb na schorzenia układu pokarmowego

Dąb szypułkowy (Quercus robur) jest rośliną drzewiastą osiągającą 20 – 40 m wysokości, liście długości od 5 do 12 cm. Surowcem zielarskim jest kora z młodych pni i młodych gałęzi drzew. W celach zielarskich może być pozyskiwana jedynie z drzew ściętych lub przeznaczonych do ścięcia. Obdarcie z kory pni i gałęzi powoduje obumarcie całego drzewa. Korę, zbiera się w marcu lub w kwietniu. Co 20 – 30 cm nacina się ją poprzecznie, a potem łączy się jednym podłużnym cięciem.

Kora dębowa od średniowiecza jest wypróbowanym środkiem do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego — nieżytów żołądka i jelit oraz biegunek. Zmniejsza krwawienie uszkodzonych błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych. Działa przeciwbakteryjnie. Nadal szerokie zastosowanie ma kora dębowa w leczeniu trudno gojących się ran, oparzelin bez mechanicznego uszkodzenia skóry (I i II stopnia), przy odmrożeniach, owrzodzeniach żylakowych, egzemach, żylakach odbytu oraz niektórych schorzeniach kobiecych. Stosuje się wtedy okłady, kompresy i kąpiele w wywarze z kory.

Nalewka dębowa znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia dziąseł i jamy ustnej spowodowanego metalami ciężkimi. Kory dębu można dodawać do kąpieli, gdy nadmiernie pocą się nogi i ręce. Wchodzi ona w skład mieszanek ziołowych do mycia włosów,

Napar: 10 g sproszkowanej kory zalać szklanką wrzątku. Do płukanek, irygacji, obmywań i okładów – dwukrotnie rozcieńczyć.

Wywar do kąpieli: 3 łyżki sproszkowanej kory gotować przez 15 minut w 5 l wody. Wlać do wanny i dopełnić wodą.

 

Źródło: herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi