Dereń na odporność

Dereń jest rośliną, która jest bardzo popularna nie tylko w kuchni, jako przyprawa, ale także w medycynie naturalnej, ponieważ dereń posiada wiele właściwości odżywczych. Dereń jest znany już od wieków ze swoich właściwości leczniczych przykładowo w leczeniu anemii. Jakie jeszcze właściwości posiada dereń?

Dereń to bogactwo żelaza, które jest podstawowym elementem hemoglobiny znajdującej się w erytrocytach odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich komórek znajdujących się w ciele. Przy dużym niedoborze żelaza proces transportu tlenu, a więc dotleniania nie przebiega w prawidłowy sposób. W takiej sytuacji dochodzi do niedokrwistości i pojawiają się charakterystyczne objawy przykładowo bladość skóry, osłabienie, zajady w kącikach ust, bezsenność, częste bóle głowy. Dlatego dereń bardzo często jest głównym elementem diety dla osób cierpiących na anemię. Dereń zalecany jest w różnej postaci kobietom, które posiadają bardzo obfite miesiączki.

Dereń pojawia się też w medycynie niekonwencjonalnej, ponieważ zawiera dużą ilość kwasów organicznych, a także inne związki, które działają nie tylko ściągająco, ale też przeciwzapalnie. Dereń zawiera też garbniki, które posiadają właściwości zapierające, dlatego idealnie się sprawdzą przy biegunce i przykładowo kolkach żołądkowych. Dereń jest polecany osobom, które mają problem z otyłością. Dereń działa także moczopędnie i przeciwzapalnie. Dlatego często stanowi składnik diety chorych na nerki czy drogi moczowe. Te wszystkie składniki mają za zadanie poprawiać funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. W medycynie ludowej i naturalnej dereń znajduje zastosowanie w nalewce.

Dereniówka jest specyfikiem, który podnosi odporność całego organizmu. Nalewka może być także lekarstwem stosowanym, gdy występuje gorączka, objawy przeziębienia stale się nasilają. Dereń jest też sprawdzonym środkiem przeciwgorączkowym. Osoby stosujące się do zasad medycyny niekonwencjonalnej wykorzystują dereń w formie wywaru przy bólach reumatycznych czy przy podagrze. Dereń to też gałązki, które idealnie sprawdzą się w dziedzinie stomatologii przykładowo może być środkiem do oczyszczania zębów. Badania nad właściwościami derenia potwierdzają także, że dereń może hamować wszelkie stany zapalne w organizmie, wpływają też na znaczny wzrost wydzielania insuliny. Dereń i  jego owoce może być przechowywane pod różnymi postaciami przykładowo może być jedzony na surowo, często dereń jest składnikiem sosów do mięs przede wszystkim dziczyzny. Dużo wartości odżywczych mają też dżemy, konfitury, syropy, soki, a także nalewki czy likiery. Zdarza się też, że dereń jest nadzieniem cukierków. Dobrym pomysłem jest też herbata zrobiona z owoców derenia idealna na jesienne i zimowe pory.

 

Produkty Benedyktyńskie

Herbata dereniówka dzięki zawartości owoców derenia jest skarbnicą żelaza. Przy niedoborze żelaza proces dotleniania nie przebiega prawidłowo i pojawiają się objawy niedokrwistości, takie jak, m.in. osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady w kącikach ust, bóle głowy, bezsenność. W związku z tym owoce derenia mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii. Są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami.

W medycynie niekonwencjonalnej dereń jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Ponadto, dzięki zawartości garbników, wykazuje właściwości zapierające i jest stosowany w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach i kolkach żołądkowych. Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Dopełnieniem herbatki dereniówki owoce aronii i róży owoce, które dzięki wysoka zawartości witaminy C „ożywiają” białe krwinki, które dzięki temu szybciej zwalczają przyczyny infekcji. Ponadto dzika róża dostarcza też wielu innych substancji aktywnych, działających wzmacniająco na organizm.

Herbata dereniówka wzmocni organizm, wspomoże pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększy odporność organizmu. Polecana jest szczególnie podczas przeziębienia.

Przygotowanie herbatki: 1  łyżeczkę herbatki, zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Przecedzić. Pić 1-2 razy dziennie. 

Skład: rozdrobnione zioła: owoc derenia, owoc aronii, owoc róży, hibiskus.

 

 

 

Źródło: www.portal.abczdrowie.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi