Detoksykacja żywności

Doktor Annie Sasco wciąż nie może się nadziwić zagadkom kryjącym się w światowej mapie występowania nowotworów, sporządzonej przez WHO: Po tylu latach badań nadal nie ma całkowitej pewności. Ale spójrzmy na tę osobliwość, którą jest Brazylia. Poziom rozwoju kraju nadal jest niski, ale liczba zachorowań na raka piersi dorównuje tej w najbardziej uprzemysłowionych krajach Zachodu. Niektórzy zastanawiają się, czy zjawisko to nie jest spowodowane spożywaniem mięsa prawie trzy razy dziennie i szerokim aż do niedawna stosowaniem wszelkiego rodzaju hormonów, które miały przyśpieszyć przyrost masy zwierząt hodowlanych.

Najwyraźniej istnieje bezpośredni związek między poziomem liczby zachorowań na nowotwory i spożyciem wędlin oraz produktów mlecznych. I odwrotnie: im więcej w diecie mieszkańców danego kraju warzyw i roślin strączkowych (grochu, fasoli i soczewicy), tym mniej zachorowań na raka.

Badania zwierząt i badania epidemiologiczne wśród ludzi nie stanowią dowodu, lecz dają bardzo wyraźne wskazówki. Sugerują bowiem, że zakłóciwszy równowagę w diecie, stworzyliśmy w naszych organizmach optymalne warunki dla rozwoju nowotworów. Jeśli przyjmiemy, że rozwój raka jest w znacznym stopniu stymulowany toksynami pochodzącymi ze środowiska, to aby zwalczyć nowotwory, musimy przede wszystkim odtruć to, co jemy.

W obliczu tego przytłaczającego materiału dowodowego można sformułować proste zlecenia, których stosowanie może spowolnić wzrost epidemii raka:

  1. Cukier i białą mąkę należy spożywać w niewielkich ilościach; słodzić można nektarem z agawy (lub innymi produktami), do pieczenia używać wieloziarnistej mąki, jeść chleb pieczony na tradycyjnym zaczynie (zakwasie).
  2. Należy unikać wszelkich nasyconych tłuszczów roślinnych – tłuszczów typu trans – (występujących również w rogalikach i ciastkach pieczonych bez użycia masła) oraz tłuszczów zwierzęcych obfitujących w kwasy omega-6. Oliwa z oliwek jest doskonałym tłuszczem roślinnym, niesprzyjającym stanom zapalnym. Masło (nie margaryna) oraz sery z odpowiednią ilością kwasu omega-3 także nie sprzyjają stanom zapalnym.

 

Tłuszcze omega-3 występują w produktach organicznych pochodzących od zwierząt karmionych trawą lub paszą z dodatkiem siemienia. Powinniśmy systematycznie wybierać te produkty, aby pomóc naszym organizmom zwalczać choroby. Postępując w ten sposób, przyczynimy się również do odtworzenia zdrowej diety zwierząt stanowiących część naszego łańcucha pokarmowego. Dodatkową korzyścią będzie to, że pomożemy zmniejszyć nasze uzależnienie od pół pszenicy i soi, którymi karmi się zwierzęta hodowlane. Kukurydza i soja zużywają więcej niż inne rośliny wody, a także nawozów i pestycydów zatruwających środowisko naturalne.

Dopełnieniem programu detoksykacji powinna być ochrona przed drugim szkodliwym zjawiskiem związanym z rozpowszechnieniem raka w krajach zachodnich: przyrostem ilości rakotwórczych chemikaliów w naszym bezpośrednim otoczeniu.

 

źródło: dr D. Servan - Schreiber, Antyrak, - nowy styl życia!, Wydawnictwo Albatros A.Kuryłowicz S.C., Warszawa

Sieci społecznościowe

Tagi