Dieta antycholesterolowa - Brokułowa zupa krem

Składniki:

250 g brokułów

sól

400 ml wywaru z brokułów

1 łyżka margaryny roślinnej

1 mała szalotka

1 lekko czubata łyżka mąki

50 ml chudego  mleka

bulion warzywny w proszku typu instant

pieprz biały, starta gałka muszkatołowa

1 łyżka kwaśnej śmietany (25g)

Przygotowanie :

Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki. Głąb obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Ugotować wszystko w osolonej wodzie na bardzo miękko. Odcedzić, odlewając wywar. Brokuły zmiksować na purée, dodając około 100 ml wywaru.margarynę rozgrzać w garnku. szalotkę obrać, drobno posiekać i zeszklić. Posypać mąką i ciągle mieszając, podsmażyć na jasny kolor. Zdjąć garnek z płyty kuchennej i dodać mleko. Zasmażkę zalać resztą wywaru, znów postawić garnek na płycie. Mieszać przy użyciu trzepaczki do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. gotować na wolnym ogniu przez mniej więcej 5 minut, do utraty mącznego posmaku. Przyprawić sproszkowanym bulionem warzywnym i gałką muszkatołową. dodać purée brokułowe, wszystko jeszcze raz zagotować. Przed podaniem każdą porcję udekorować kleksem z kwaśniej śmietany.

Zamiast kwaśnej śmietany do kremu można również dodać uprażony biały chleb pokrojony w kostkę. Przygotowując tę delikatną zupę, brokuły można z powodzeniem zastąpić kalafiorem lub kalarepą.

 

Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015

Sieci społecznościowe

Tagi