Potrawy zwalczające zły cholesterol - Chili con carne

Składniki (na 4 porcje):

250g fasoli Red Kidney (czerwona fasola z puszki)

2 cebule

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

250 g mielonego mięsa wołowego

po 1 małym strąku zielonej i czerwonej papryki

3 małe papryczki chili

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 mała puszka obranych pomidorów

1/2 puszki kukurydzy (ok.140g)

mielone chili

sól

Przygotowanie:

Fasolę odsączyć z zalewy, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, mocno podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i ciągle mieszając, smażyć przez mniej więcej 5 minut.

Strąki papryki i chili umyć i oczyścić. Paprykę pokroić w małą, a chili - w bardzo drobną kostkę. Dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, pomidorami, kukurydzą i fasolą. Wszystko gotować jeszcze przez 15minut. Przyprawić solą i mielonym chili.

Chili con carne jest doskonałą potrawą, którą możecie poczęstować gości. Dobrze smakuje z chlebem.

 

Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015

Sieci społecznościowe

Tagi