
Potrawy zwalczające zły cholesterol - Chili con carne
Składniki (na 4 porcje):
250g fasoli Red Kidney (czerwona fasola z puszki)
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g mielonego mięsa wołowego
po 1 małym strąku zielonej i czerwonej papryki
3 małe papryczki chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 mała puszka obranych pomidorów
1/2 puszki kukurydzy (ok.140g)
sól
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć z zalewy, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, mocno podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i ciągle mieszając, smażyć przez mniej więcej 5 minut.
Strąki papryki i chili umyć i oczyścić. Paprykę pokroić w małą, a chili - w bardzo drobną kostkę. Dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, pomidorami, kukurydzą i fasolą. Wszystko gotować jeszcze przez 15minut. Przyprawić solą i mielonym chili.
Chili con carne jest doskonałą potrawą, którą możecie poczęstować gości. Dobrze smakuje z chlebem.
Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015