Dieta antyrakowa: co jeść, by uchronić się przed rakiem

Zapewne znasz sentencję "Jesteś tym, co jesz". Jak potwierdzają badania naukowe, jest ona w pełni prawdziwa. Co więcej wiemy już, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach, najlepiej pochodzenia roślinnego, jest najlepszym paliwem dla organizmu. Zapewnia mu optymalne warunki do pracy i rozwoju, a także chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Przede wszystkim nowotworami. Epoka "jem, co chcę" skończyła się bezpowrotnie. Nieodpowiednia dieta szkodzi, tak samo jak palenie papierosów, życie w stresie czy zanieczyszczenie środowiska. A dostępność informacji na ten temat nie daje możliwości tłumaczenia złych nawyków niewiedzą – twierdzi wybitny włoski onkolog i chirurg światowej sławy, profesor Umberto Veronesi.

Z rakiem walczy się przy stole

"Z rakiem walczy się przy stole" - głosi tytuł kaiążki prof. Umberto Veronesi i Mario Pappagallo (redaktor naukowy dziennika "Corriere della Sera"). Autorzy starają się wyjaśnić, dlaczego niektóre produkty przyczyniają się do powstawania groźnych chorób cywilizacyjnych, głównie nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Jedzenie przetworzone, tłuste, zawierające cukier czyni w naszych organizmach największe spustoszenie. Profesor Veronesi dodaje jednak, że raka można uniknąć, stosując odpowiednią dietę i zdrowy tryb życia. Komórki jedzą to, co i my. Rak powstaje przecież i rozwija się na poziomie komórkowym. A w większości przypadków impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników zewnętrznych: dymu tytoniowego, substancji chemicznych zawartych w kosmetykach, proszkach do prania i chemii gospodarczej oraz toksyn przyjmowanych z pokarmem.

Profesor Veronesi nie chce nikogo straszyć. Raczej życzliwie radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, a także wspierać leczenie nowotworów. Poleca przede wszystkim dietę wegetariańską oraz zachęca do prowadzenia sprzyjającego zdrowiu stylu życia. W ślad za Światową Fundacją Badań nad Rakiem zaleca stosowanie diety opartej na produktach roślinnych, z dużą różnorodnością owoców i warzyw, nierafinowanych węglowodanów. Zachęca również do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, śmietana), a w szczególności czerwonego mięsa – badania potwierdziły, że przyczyną aż 30 proc. nowotworów jest dieta zbyt bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem rośliny zawierają związki chroniące przed różnymi rodzajami nowotworów. Na przykład:

  • likopen znajdujący się w pomidorach zapobiega rakowi prostaty,

  • indol-3-karbinol zawarty w roślinach krzyżowych (m.in. kapustnych, liściowych i oleistych jak brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rukola, chrzan) rakowi piersi,

  • katechina obecna w listkach herbaty nowotworom skóry, okrężnicy, płuc, piersi i prostaty,

  • resweratrol zawarty w winogronach i w czerwonym winie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym.

Przyszłość, zdaniem profesora Veronesi, należy do badań nad substancjami chroniącymi przed wszystkimi rodzajami nowotworów oraz specjalnych diet kierowanych do osób będących w grupach zwiększonego ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Chociaż zachęca do diety opartej na roślinach, książka nie jest tylko poradnikiem dla wegetarian, lecz dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się, jak dłużej i lepiej żyć.

Zdrowie na talerzu

To, jak i co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, a gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, przekonuje Carla Marchetti, autorka popularnych we Włoszech poradników kulinarnych. Ponad 200 przepisów jej autorstwa wzbogaca wiedzę naukową zaprezentowaną w książce "Z rakiem walczy się przy stole" praktycznymi poradami.

Smaczne potrawy kuchni włoskiej, które proponuje autorka, są jednocześnie elementem diety antyrakowej. Znajdziemy w niej zarówno łatwe, jak i wykwintne przepisy na sałatki, zupy, drugie dania, lunche i przekąski.

Carla Marchetti stale współpracuje z Europejskim Instytutem Onkologii (którego założycielem i dyrektorem jest profesor Veronesi), a ponieważ urodziła się we Florencji, w rodzinie toskańskich restauratorów, więc gotowanie ma we krwi. Poleca oczywiście przepisy jednej z najzdrowszych na świecie kuchni śródziemnomorskiej, bogatej w świeże warzywa, oliwę, ryby, owoce, zioła i wino.

Mroczna statystyka

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia WHO ponad 14 mln osób rocznie dowiaduje się, że ma nowotwór, a do 2025 roku liczba ta ma wzrosnąć do 19 mln.

Najczęściej występującym na świecie nowotworem jest rak płuc, spowodowany głównie przez palenie i w mniejszym stopniu przez zanieczyszczania. Na ten typ raka zachorowało 1,8 mln ludzi, co stanowi aż 13 proc. wszystkich przypadków tej choroby.

Od 2008 roku gwałtownie rośnie również zachorowalność i umieralność na raka piersi. Obecnie ten typ nowotworu jest najbardziej powszechny u kobiet w 140 krajach.

Znawcy oceniają, że blisko 90 proc. zachorowań na nowotwory złośliwe w populacjach zachodnich można przypisać czynnikom środowiskowym, m.​in. zasadom żywieniowym i zachowaniom społeczno-kulturowym. Uważa się też, że obecnie znane są czynniki ryzyka około połowy nowotworów.

Na szczęście nie jesteśmy bezradni w walce z rakiem, bo, oprócz coraz lepszych programów profilaktyki i leczenia, mamy wpływ na styl życia, jaki prowadzimy. Oprócz unikania używek, nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne, kluczową rolę ma aktywność fizyczna, systematyczne badania profilaktyczne oraz dieta bogata w warzywa i owoce (co najmniej 5 porcji dziennie), a uboga w tłuszcze zwierzęce.

 

Źródło: Sens

Zdjęcie: Shutterstock

Sieci społecznościowe

Tagi