Dieta dr Budwig a kwasy Omega 3-6-9

Przywrócenie do naszej diety podstawowego pożywienia — tłuszczów, białek, warzyw i owoców — jest niezmiernie ważne. Środki chemiczne, metody konserwowania, antybiotyki (chów zwierząt) i procesy oczyszczania czyli wszystko to, czego powinniśmy się troskliwie wystrzegać, zamieniają pożywienie w źródło zagrożenia.
— dr Johanna Budwig

Dr Johanna Budwig była niemiecką chemiczką i farmaceutką. Przez całe życie zajmowała się badaniem tłuszczów utwardzonych i ich oddziaływaniem na zdrowie człowieka. Uważała, że duży wpływ na powstawanie nowotworów mają braki kwasów omega 3 w organizmie i dlatego należy je regularnie uzupełniać. Wychodząc z tego założenia, dr Johanna Budwig w latach 50-tych ubiegłego wieku stworzyła jedną z najzdrowszych naturalnych diet bez odwoływania się do farmakologii, zwaną dietą budwigową. Początkowo dieta, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe ze szczególnym uwzględnieniem oleju lnianego, miała pomagać pacjentom dr Budwig chorym na stwardnienie rozsiane i choroby nowotworowe, u których w krwi stwierdzono m.in. brak kwasów omega 3. Później okazało się, że dieta dr Budwig ma zbawienny wpływ na ogólny dobrostan człowieka. Za swe odkrycia w badaniach nad tłuszczami dr Johanna Budwig była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla.

Główne założenia diety dr Budwig

Tłuszcze bogate w kwasy omega 3 są jedynym zalecanym źródłem tłuszczy ze szczególnym uwzględnieniem oleju lnianego. Nie zaleca się stosowania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, w tym tranu i oleju rybiego.

Olej lniany – szkodzi czy leczy?

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina włóknodajna i oleista pochodząca z Bliskiego Wschodu. Od wieków używana jest jako roślina uprawna, produkująca włókna. W Polsce występuje 6 odmian lnu.

Olej lniany (Oleum Lini) jest rośliną leczniczą, stosowaną do użytku zarówno zewnętrznego (przy stanach zapalnych skóry), jaki przede wszystkim wewnętrznego (m.in. przy nieżytach żołądka i jelit – powleka śluzówki układu pokarmowego chroniąc je). I co najważniejsze, jest naturalnym bogatym źródłem kwasów omega 3. Niestety spożywanie oleju lnianego na dłuższą metę ma na organizm szkodliwy wpływ. Wiedziała o tym również dr Budwig.

Podstawową funkcją lnu w środowisku naturalnym było oczyszczanie gleby. By tę funkcję wypełnić, natura wyposażyła len w niezdrowe, trujące i szkodliwe dla człowieka substancje zwane antyatraktantami, takie jak: amigdalina, limaryna, grupa cyjankowa oraz pestycydy, które mają chronić roślinę przed wczesnym zjedzeniem przez zwierzęta.

Dr Budwig miała świadomość, że codzienne spożywanie oleju lnianego obciąża wątrobę i próbowała znaleźć rozwiązanie bez rezygnowania z oleju lnianego w diecie pacjentów. Odkryła, że białka serwatkowe osłabiają to szkodliwe działanie i zalecała swoim pacjentom spożywanie serów. Stworzyła przepis na pastę budwigową będącą połączeniem oleju i serów. Dodatkowo wprowadziła do diety przerwy, czyli fazy odpoczynku od oleju lnianego, żeby organizm mógł się zregenerować i odpocząć od szkodliwego działania substancji takich jak amigdalina, limaryna, grupa cyjankowa oraz pestycydy. Trwały one około miesiąca.

Niestety, kilkadziesiąt lat temu technologia nie była na tyle zaawansowana, by pozbawić olej lniany toksycznych substancji zachowując całkowicie jego leczniczy potencjał. W związku z tym olej działał na zasadzie „obusiecznej broni” pomagając, a jednocześnie szkodząc. Dr Budwig niwelowała ten problem stosując tradycyjne sposoby, ponieważ nie miała wtedy do dyspozycji skutecznej alternatywy.

Teraz taka alternatywa istnieje – dziś wiemy, że olej lniany należy zamienić na estry lniane, które nie zawierają żadnych zanieczyszczeń w nim występujących i zachowują przy tym wszystkie jego pozytywne właściwości.

Są nią BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9 (ALA).

To właśnie olej lniany stał się punktem wyjściowym do stworzenia BIOESTRÓW kwasów omega 3, 6, 9 stosowanych w produktach Omega Ojców Benedyktynów z Tyńca.

W wyniku zastosowania zupełnie nowej, naturalnej metody pozbawiania oleju lnianego szkodliwych substancji uzyskaliśmy najczystszą formę BIOESTRÓW kwasów omega 3, 6, 9 (ALA).
BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9 (ALA)
to wszystko, co najlepsze z oleju lnianego bez niezdrowych, szkodliwych i trujących substancji występujących w oleju lnianym i olejach rybich takich jak: metale ciężkie, amigdalina, limaryna, grupa cyjankowa czy też pestycydy.

BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9 (ALA) są unikalne ponieważ:

-są najczystsze,
-zawierają czysty kwas ALA, a jednocześnie pozwalają na wytworzenie kwasów EPA i DHA w bezpiecznej dla organizmu ilości,
-zachowują doskonałe proporcje stosunku kwasów omega 3 do omega 6,
-są lepiej wchłaniane przez układ pokarmowy niż inne suplementy, co potwierdzają badania kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Wrocławskim i Uniwersytecie Przyrodniczym,
-łatwo się rozpuszczają, przez co można tworzyć preparaty o wielu składnikach, dopasowanych do konkretnych potrzeb organizmu,
-są bezpieczne, nie wchodzą w interakcję z innymi lekami,
-nie zawierają konserwantów,
charakteryzują się zerową toksycznością potwierdzoną badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu,
cały proces powstawania BIOESTRÓW kwasów omega 3, 6, 9 (ALA), od uprawy lnu poprzez ich produkcję, odbywa się w Polsce, a to gwarantuje najwyższą jakość dzięki kontroli na każdym etapie ich powstawania.

BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9 (ALA) mogą być zatem codziennie stosowane w diecie bez obaw.

Gdyby dr Budwig miała okazję je dziś poznać, zapewne włączyłaby je do swojej słynnej diety.

 

Sieci społecznościowe

Tagi