Dlaczego gorzka czekolada jest dla nas taka dobra

Gorzką czekoladę łączy się z rozmaitymi dobrodziejstwami dla zdrowia, poczynając od obniżenia ciśnienia krwi po poprawę nastroju. Aż do teraz jednak, naukowcy nie wiedzieli, w jaki sposób spożywanie tego przysmaku przekłada się na niektóre z korzyści dla naszego organizmu.

Najnowsze badania pokazują, że za wiele zasług gorzkiej czekolady może odpowiadać zawarte w niej kakao, a raczej jego wpływ na dobre bakterie w naszym ciele.

„Wiedzieliśmy, że niektóre składniki kakao są bardzo korzystne dla zdrowia” – mówił John Finley z Uniwersytetu Stanu Luizjana (który prowadził te badania), podczas marcowej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików.

Lecz te zdrowe składniki „nie znajdowały się w nim na poziomie na tyle wysokim, aby uzasadniały obserwowane efekty”.

Finley i jego studentka, Maria Moore, postanowili sprawdzić, jak na nasz organizm oddziałuje niestrawna, włóknista część kakao, która całą drogę do okrężnicy pokonuje stosunkowo nienaruszona.

Uzbrojeni w ideę, że „jeśli jest tam cokolwiek, co może być wykorzystane, to bakterie w dolnej części przewodu pokarmowego pokażą, jak”, Finley i Moore zastosowali model układu trawiennego aby zobaczyć, co się stanie, kiedy włókna dotrą do jelita grubego.

Co ciekawe, włókna sfermentowały i zamieniły się w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli, jak to ujął Finley, w „ulubione pożywienie naszych komórek okrężnicy”. Dobre bakterie żywią się tymi związkami i w efekcie przemiana materii przyspiesza, a jelito grube jest zdrowsze.

Prawdopodobnie prowadzi to do większej odporności na raka okrężnicy i chorób zapalnych jelita grubego, oraz tym podobne schorzenia” – mówił Finley.

Wyniki uzyskane przez Finleya i Moor dają interesujący wgląd w możliwe wartości zdrowotne gorzkiej czekolady, ale muszą być jeszcze potwierdzone przez dodatkowe badania.

Ewentualna odporność na wymienione wyżej choroby to nie jedyna korzyść, jaką zauważyli badacze. Sproszkowane kakao ma również wysoką zawartość polimerów polifenolowych, które są zbyt duże, aby były pożyteczne na wcześniejszych etapach trawienia w przewodzie pokarmowym. Ale gdy docierają do okrężnicy i dobierają się do nich bakterie jelitowe, zaczynają się przekształcać w związki przeciwzapalne. 

Powstałe cząsteczki są wystarczająco małe, aby wchłonęły się w jelitach i mogą „opóźniać wystąpienie niektórych schorzeń układu krążenia, które są związane ze stanami zapalnymi”.

„Kiedy jemy rozmaite pokarmy, różne bakterie stają się dominującymi gatunkami albo przestają nimi być” – pisze Finley w komunikacie prasowym. „W naszym badaniu stwierdziliśmy, że włókna fermentują i że duże polimery polifenolowe są metabolizowane, zamieniając się w mniejsze, łatwiej wchłaniane cząsteczki. Te mniejsze polimery wykazują działanie przeciwzapalne”.

Owe związki – włókna i polifenole – znaleziono w sproszkowanym kakao i w czekoladzie z wysoką zawartością kakao. Zatem spokojnie posypujcie nim swoją codzienną porcję płatków, choć może lepiej omijajcie batony Kit Kat.

Produkty Benedyktyńskie

Czekolada Mnicha - gorzka 80%.

Wyprodukowana ręcznie z ekologicznych ziaren kakaowca. 

Wyrafinowany smak i pełna moc. Najwyższej jakości czekolada gorzka to doskonała kompozycja, która dostarczy niezwykłych doznań i uwiedzie każdego miłośnika wytrawnych smaków, połączona ze zdobywanym przez lata doświadczeniem.

Ten wyjątkowy produkt zapakowany został w piękny kartonik z amarantową, satynową wstążką. Stanowi doskonały prezent dla każdego miłośnika dobrego smaku.

Na kawałek tej pysznej czekolady warto skusić się nie tylko ze względu na jej smak czy wygląd, ale również dla tego, że gorzka czekolada pozytywne wpływa na zdrowie, co zostało potwierdzone. Szczególnie korzystnie wpływa na kondycję osób po 50 roku życia. Zawiera antyoksydanty, flawonoidy zwiększają przepływ krwi w mózgu, hamując rozwój demencji, obniżają również cholesterol. Ciemna czekolada zawiera magnez, selen i cynk oraz witaminy. Jedzmy na zdrowie, pamiętając jednak - zawsze z umiarem*. 

Składniki: miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o zredukowanej zawartości tłuszczu, emultor: lecytyna sojowa, aromat naturalny: wanilia, 

 

 

 

Na podst. Why Dark Chocolate Is So Good For You,  Business Insider

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi