Dlaczego należy jeść więcej pokarmów pochodzenia roślinnego

Co prawda, nie ma dowodów na to, że człowiek powinien stać się ścisłym  wegetarianinem, niemniej dieta na bazie pokarmów roślinnych może, na dłuższą metę, okazać się bardzo korzystna dla zdrowia. Ludzie, którzy ją stosują, są szczuplejsi i rzadziej zapadają na choroby serca czy cukrzycę typu 2.

Niedawno, naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali w piśmie American Journal of Clinical Nutrition wyniki badania, które dowodzą, że dieta roślinna nawet w krótkim czasie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Badaniem objęto 174 kobiety i mężczyzn, zaliczanych do grupy ryzyka chorób serca. Zastosowano u nich dietę roślinną, bogatą we flawonoidy. Najlepsze jej efekty zaobserwowano u tych, którzy codziennie spożywali dodatkowe porcje tego rodzaju jedzenia (2,4 porcji więcej), w postaci owoców i warzyw. Zanotowano u nich poprawę kilku istotnych funkcji organizmu. Ujmując rzecz krótko, krew w ich żyłach płynęła swobodniej, a stany zapalne ustępowały. Lecz te skutki były widoczne tylko u mężczyzn. Naukowcy doszli do wniosku, że kobiety powinny zwiększyć dawkę owoców i warzyw bogatych we flawonoidy, przynajmniej o 6 dodatkowych porcji dziennie. 

Badanie wykazało, że flawonoidy wywierają ciekawy wpływ na nasz organizm: działając jak przeciwutleniacze (podobnie jak witaminy C i E), mogą zmienić sposób funkcjonowania naszych komórek. Naukowcy nazwali to działanie „komórkowymi ścieżkami sygnalizacyjnymi” - niektóre komórki potrafią uwalniać enzymy, które służą do neutralizacji substancji rakotwórczych, ale coś musi dać im sygnał, by to uczyniły. Tutaj wkraczają np. flawonoidy.

Amerykański departament rolnictwa stworzył bazę danych o zawartości flawonoidów w poszczególnych roślinach. Poniżej kilka przykładów pokarmów roślinnych, bogatych w te związki, które warto włączyć do codziennej diety. 

Owoce w kolorze fioletowo-granatowym. Chodzi o czarne jagody, jeżyny, ciemne winogrona. Swój kolor zawdzięczają antocyjanowi, związkowi z grupy flawonoidów. Jedno z badań, przeprowadzone na grupie kobiet, które jadły jagody częściej, niż 3 razy w tygodniu, wykazało, że były one o 34% mniej narażone na atak serca. W tej kategorii mieści się również czerwone wino. Najbogatszym źródłem flawonoidów jest jego odmiana Cabernet Sauvignon.

Soja i inne rośliny strączkowe. W społeczeństwach, w których spożywa się dużo tego typu pokarmów, rzadziej występują przypadki zachorowań na raka piersi. Jedno z badań wykazało, że dieta bogata w izoflawony obniża ciśnienie krwi.

Owoce cytrusowe. Flawonoidy w nich zawarte przysparzają organizmowi wielorakich korzyści, podwyższając wrażliwość na insulinę oraz obniżając ciśnienie krwi. Badania na myszach wykazały, że flawonoidy z cytrusów chroniły je przed niekontrolowanym przybieraniem na wadze.

Herbata. Ogranicza ryzyko chorób serca i nowotworów. Flawonoidy znajdują się w różnych jej odmianach: białej, czarnej, czerwonej, zielonej, ulung. Herbaty zielona i biała zawierają więcej flawonoidów, ale za to czarna i ulung oferują nam właściwą ich dawkę. Generalnie, herbata parzona dłużej, na ogół będzie miała więcej flawonoidów. Jednak granulowane mieszanki, czyli herbaty z torebki, zawierają tylko śladowe ich ilości.

 

Na podst. Why You Should Eat More Plant-Based Foods, Melinda Johnson, U.S. News & World Report 

 

Sieci społecznościowe

Tagi