Dlaczego nie powinniśmy przyrządzać posiłków w folii aluminiowej?

Jeśli pieczecie czasem ryby, warzywa lub przygotowujecie kawałek mięsa na obiad to całkiem możliwe, że używacie do tego celu folii aluminiowej. Mało osób bierze jednak pod uwagę fakt, że aluminium z folii przenika do jedzenia, co może mieć zły wpływ na nasze zdrowie.

Aluminium jest obecne w większości kuchni. Robione są z niego różnego rodzaju garnki czy patelnie. Wcześniej do tego celu używano miedzi, jednak aluminium okazało się tańsze w masowej produkcji i łatwiej utrzymać je w czystości. Podczas gdy gotowanie jedzenia w aluminium nie jest szkodliwe, to już owijanie go w folię aluminiową tak.

Minimalna ekspozycja aluminium na nasze ciała nie stanowi problemu. Ludzki organizm może efektywnie wydalać małe ilości aluminium. Jego tolerowana dawka dzienna to 1 mg/kg masy ciała/dzień została ustalona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Większość ludzi przyjmuje znacznie większe dawki każdego dnia, ponieważ aluminium obecne jest w kukurydzy, żółtym serze, soli, ziołach, przyprawach a nawet herbacie. Aluminium używane jest na co dzień przy produkcji garnków ale również w środkach farmakologicznych, antyperspirantach oraz lekach zobojętniających kwas żołądkowy. Siarczan aluminium – który pozyskiwany jest z aluminium – używany jest także jako koagulant, w procesie oczyszczania wody pitnej.

Naukowcy od lat badają, czy zbyt duże dawki aluminium nie wpływają przypadkiem negatywnie na ludzkie zdrowie. Odkryto, że jego spore ilości znajdują się w tkance mózgowej pacjentów chorych na Alzheimera. Choroba ta rozwinęła się na masową skalę dopiero stosunkowo niedawno. Jest ona więc jednym ze skutków współczesnego stylu życia.

To jednak nie wszystko. Zbyt wysokie dawki aluminium mogą stanowić zagrożenie również dla pacjentów z chorobami kości lub zaburzeniami prawidłowej pracy nerek. Aluminium redukuje także tempo wzrostu ludzkich komórek mózgowych.

Skoro więc aluminium obecne jest w wielu rzeczach, których używamy każdego dnia, to ważnym jest, aby możliwie jak najbardziej ograniczać jego przyjmowanie. Powinniśmy więc zrezygnować z przygotowywania posiłków owijając je w folie aluminiową. Garnki i patelnie aluminiowe poddawane są procesowi utleniania, dzięki czemu znajduje się na nich specjalna warstwa ochronna, która zapobiega przedostawaniu się aluminium do jedzenia.

Problem może pojawić się dopiero wtedy, kiedy coś przypalimy i zeskrobujemy tą warstwę z naszego garnka. Możemy wtedy usunąć specjalną warstwę ochronną, przez co aluminium zacznie przedostawać się do gotowanych w tym garnku posiłków. Specjaliści zalecają również, aby przed używaniem nowych garnków, najpierw przegotować w nich wodę kilka razy – dzięki temu warstwa ochronna się utrwali.

Historia z folią jednak jest całkowicie inna. Nie posiada ona żadnej warstwy ochronnej. Przeprowadzone badania udowodniły, że ilość aluminium, jaka przedostaje się do gotowanego w folii jedzenia, znacznie przekracza dopuszczalną dzienną dawkę (wyznaczoną przez WHO).

Nawet więcej aluminium przedostanie się do jedzenia, które ma odczyn kwasowy. Im bardziej kwasowy odczyn tym więcej aluminium może się przedostać. Jego ilość zwiększa się również, jeśli dodajemy do jedzenia przyprawy (głównie zioła). Specjaliści zalecają, aby zamiast folii używać naczyń żaroodpornych.

Owijanie zimnych posiłków folią, jest bezpieczne – pod warunkiem, że nie spędzają one w tej folii za dużo czasu.

 

 

Na podst.: http://www.sciencealert.com/here-s-why-you-shouldn-t-wrap-your-food-in-aluminium-foil-before-cooking-it

Na podst.: Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation, G.Bassioni,w: Int.J.Electrochem. Sci., 2

Sieci społecznościowe

Tagi