Dowiedz się więcej o hyzopie

Hyzop jest rośliną o przyjemnym gorzkawym zapachu; jest stosowany również w kuchni jako przyprawa.

Można z niego otrzymać olejek eteryczny wykorzystywany do aromatyzowania likierów i aperitifów. W kosmetyce wytwarza się z niego tonizujący płyn do przemywania.

Hyzop ma liczne właściwości:

  • Wykrztuśne, antyseptyczne, łagodzi kaszel i nawilża śluzówkę, jest więc wskazany w zwalczaniu alergii, ataków astmy, przewlekłego zapalenia oskrzeli, kaszlu i gruźlicy;
  • Hipotensyjne: działa w przypadku zmęczenia i senności wynikających z nadciśnienia tętniczego;
  • Reguluje menstruacje i eliminuje białe upławy;
  • Wywiera wpływ na trawienie w dyspepsji i atonii jelit, we wzdęciu brzucha i w kolkach; pobudza wydzielanie soków trawiennych i eliminację gazów jelitowych;
  • Moczopędne i napotne, jest wskazany w przypadku reumatyzmu i kamicy nerkowej;
  • Łagodzące: działa jako środek przyśpieszający gojenie ran, co jest pomocne w przypadku skaleczeń, ran i krwiaków;
  • Przeciwrobacze: zwalcza wszelkie pasożyty przewodu pokarmowego.

Jest ponadto stosowany zewnętrznie – jako płyn do płukania w przypadku zapalenia jamy ustnej i gardła, a także do przemywania ran i skaleczeń.

Z 50 gramów liści lub kwiatów hyzopu przyrządzamy napar, zalewając je na kilka minut litrem wody.

 

"Pokrop mnie hyzopem, a stanę się czysty, obmyj mnie,a nad śnieg wybieleję"  Księga Psalmów 51,9

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi