Dwie łyżki oleju rzepakowego

Olej rzepakowy ma ogromną ilość zastosowań –paliwo odnawialne, produkcja kosmetyków (np. pomadki), produkcja świeczek- choć w Polsce zdecydowanie największe znaczenie ma jego stosowanie w przemyśle spożywczym.

Olej rzepakowy można znaleźć w prawie każdym polskim domu. Używany do smażenie, pieczenia, sałatek, posiada wiele cennych zdrowotnych.

Olej ten nie zawiera cholesterolu, którego nadmiar zakłóca prawidłowe działanie układu krążenia, prowadząc do miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Jest on także bogatym źródłem steroli roślinnych pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Stosunkowo wysoka zawartość dobrze przyswajalnej witaminy E w oleju rzepakowym, korzystnie wpływa na utrzymanie dobrej kondycji skóry. Antyoksydacyjne działanie witaminy E chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość, a także przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku.

Dostarczana z olejem witamina E wzmacnia również ściany komórkowe naczyń krwionośnych.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju rzepakowym wspomagają utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki, w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, a tym samym przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych.

Zgodnie z informacjami amerykańskiej FDA spożycie dwóch łyżek stołowych oleju rzepakowego dziennie może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto stosować więc olej rzepakowy do sosów i sałat, pieczenia i do smażenia, zastępując olejem rzepakowym inne tłuszcze.

 

Źródło: http://docenolejrzepakowy.pl/index.php/pytania-i-odpowiedzi/

 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) oraz linolenowego (omega-3). Są one niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Wspomagają działanie przewodu pokarmowego, wzmacniają odporność, a nawet mają swój udział w profilaktyce nowotworowej. Bardzo ważna jest proporcja między nimi. W przypadku oleju rzepakowego jest ona idealna - wynosi 2:1. Olej rzepakowy zawiera prowitaminę A, znaną jako beta-karoten, która wpływa na dobrą kondycję narządu wzroku i odpowiada za zdolność prawidłowego widzenia. Ponadto poprawia na stan skóry. Olej ten jest również źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, uważanej za jeden z najsilniejszych antyoksydantów oraz witaminy K odpowiadającej za proces krzepnięcia krwi.

 

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/p124,olej-rzepakowy

Sieci społecznościowe

Tagi