Dynia oleista prof. Elżbieta Pisulewska

Dynia oleista (Cucurbita pepo), występuje w Ameryce Środkowej i południowych stanach USA, należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Roślina jednoroczna, rozdzielnopłciowa i jednopienna. Wykształca łodygę płożącą z licznymi wąsami czepnymi, osiągającą długość do 10m, pokrytą szczecinkowatymi włoskami. Liście duże okrągławe, o licznych nieregularnych wcięciach. Kwiaty męskie osadzone są na długich cienkich szczypułkach, a żeńskie na grubych i krótkich, o zabarwieniu żółtym. Owocem jest jagoda, z licznymi nasionami (tzw. pestkami), których udział wynosi od 1,4 do 2,1% masy owocu. Wykształca system korzeniowy płytki, głównie  w warstwie ornej. Odmiany dyni różnią się istotnie długością pędów, wielkością, kształtem i zabarwieniem owoców.  Nasiona zwierają 45% tłuszczu i 32% białka, a ponadto kukurbitacyny (tylko w świeżych nasionach , działają porażająco na układ nerwowy niektórych pasożytów jelitowych, natomiast nie są toksyczne dla człowieka), fitosterole, enzymy i witaminy (E i z grupy B). Surowcem leczniczym  są zarówno świeże, jak i suszone nasiona. Owoc dyni, nasiona i olej są popularne w kuchniach wielu krajów. Z owoców wytwarza się marmolady, marynaty, zupy i sosy. Olej posiada charakterystyczne, intensywne ciemnozielone zabarwienie. Spożywany jest na surowo, najczęściej jako dodatek do sałatek. W kosmetyce olej przeznaczony jest do produkcji preparatów dla skóry dojrzałej, łuszczącej się z rozstępami, dermatozami. Olej stosowany zewnętrznie wchłania się średnio, należy do olejów schnących (trwałość 6-12 miesięcy).

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  84-85

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi