Dżem z jagód miechunki

Składniki:

  • szklanka obranych owoców miechunki,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki soku ananasowego lub wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Obrać i umyć jagody miechunki. Gotować w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się. Dodać do nich trochę wody, a jeszcze lepiej soku z ananasa, który podkreśli ananasowy smak samej miechunki. Owoce szybko się rozgotowują, ale można je też rozgnieść łyżką.

Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, dodać do nich startą skórkę pomarańczy. Doprawić sokiem z cytryny do smaku i gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Słoiczki pasteryzuje się 5-10 minut lub przechowuje w lodówce.

 

 

Źródło: www.e-ogrodek.pl

Sieci społecznościowe

Tagi