Działanie herbaty prof. Iwona Wawer

Aby przekonać się, czy herbata ma efekt ochronny, wykonano badania na bezwłosych myszach, które poddawano codziennie na 5-15 minut działaniu UVA i B. Części myszy podano dodatkowo pochodną antracenu, o której wiadomo, że powoduje raka skóry. Myszy, które dostawały do picia herbatę (1-2% roztwór polifenoli z herbaty) nie tylko rzadziej chorowały na raka skóry niż te pojące wodę, ale miały znacznie mniejszy rumień po naświetleniu UV. U myszy pijących herbatę liczba martwych komórek naskórka zmniejszył się, wolne rodniki powstające pod wpływem UV zostały bowiem usuwane w reakcji z katechinami herbaty, zanim spowodowały uszkodzenia wewnątrz komórki. Korzystne efekty katechin z herbaty polegały też na zmniejszeniu stanu zapalnego i nadwrażliwości skóry na słońce oraz na zmniejszeniu stężenia utlenionych lipidów w mikrosomach. Nie obserwowano istotnych różnic pomiędzy grupą dostającą zieloną herbatę czy czarną, a generalnie wniosek autorów był optymistyczny: kilkutygodniowe picie herbaty daje zmniejszenie objawów i uszkodzeń po wystawieniu skóry na UV.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

 

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi