Od dziś śniadaniem - figa z makiem :)

Jaglanka z figą i makiem

Świetne połączenie rodem z przysłowia. Bardzo odżywcze i kolorowe, będzie idealnym początkiem każdego dnia. Śniadanie obfituje w wapń, żelazo i potas. Stanowi idealny posiłek zarówno dla wzrastających młodych organizmów, jak i dla tych nieco starszych, by zadbać o rozwój mocnych kości.

Składniki:

  • kasza jaglana, sucha - 70g
  • woda mineralna - 1 szklanka
  • mak niebieski - 2 łyżki
  • migdały, płatki - 2 łyżki
  • nasiona chia - 1 łyżka
  • figa świeża - 2 szt.
  • kiwi - 1 szt.
  • banan - 1 szt.

Mak zalej wieczorem gorącą wodą. Rano odlej wodę na sitku i umieść mak w garnku. Kaszę jaglaną przesyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do maku. Do garnka dolej wodę, zagotuj i co jakiś czas mieszaj, do momentu, gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Przełóż zawartość garnka do miski i dodaj pozostałe składniki. Całość posyp podprażonymi płatkami migdałów.

 

 

 

 

 

Źródło: Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn, Kaszoterapia, Wydawnictwo M, Kraków 2017

Sieci społecznościowe

Tagi