Ekspresowy zastrzyk witamin po świętach - Koktajl oczyszczający z buraków

Koktajl oczyszczający z buraków

(składniki na 2 porcje)

2 buraki ćwikłowe

2 soczyste jabłka

1 marchewka

mały kawałek korzenia selera

3 cm korzenia imbiru

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego

 

Buraki, seler i imbir dokładnie umyć, obieram ze skórki. Marchewki i jabłka (ekologiczne) umyć i zostawić w skórkach. Wszystkie składniki pokroić i wrzucić do sokowirówki. Do wyciśniętego soku dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek.

Soku z buraków nie powinniśmy pić od razu po wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych –sok po ok. 30 minut po przyrządzeniu, jest łagodniejszy i łatwiejszy do strawienia.

 

Źródło: healthandthecity.pl

Sieci społecznościowe

Tagi