Eliksir jeżynowy św. Hildegardy z Bingen

9g sproszkowanego bertramu

7,5 g suszonych liści jeżyn

2 g sproszkowanego hizopu lekarskiego

5g suszonego oregano

100 g miodu

500 ml białego wina

Proszek bertramu, liście jeżyn, hizop, oregano i miód zagotować w winie i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu.

                Środek ten zawiera bardzo dużo bertramu, którego olejki eteryczne zawarte w eliksirze rozpuszczają gęsty śluz oskrzelowy. Olejki eteryczne zawarte w eliksirze jeżynowym zapewniają działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Umożliwiają lekkie odkaszlnięcie śluzu, przez co następuje wyraźna ulga w oddychaniu.

 

W.Strehlow, Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Jak być zdrowym „od stóp do głów”, Kraków 2010,str. 138-140

Sieci społecznościowe

Tagi