
Eliksir jeżynowy św. Hildegardy z Bingen
9g sproszkowanego bertramu
7,5 g suszonych liści jeżyn
2 g sproszkowanego hizopu lekarskiego
5g suszonego oregano
100 g miodu
500 ml białego wina
Proszek bertramu, liście jeżyn, hizop, oregano i miód zagotować w winie i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu.
Środek ten zawiera bardzo dużo bertramu, którego olejki eteryczne zawarte w eliksirze rozpuszczają gęsty śluz oskrzelowy. Olejki eteryczne zawarte w eliksirze jeżynowym zapewniają działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Umożliwiają lekkie odkaszlnięcie śluzu, przez co następuje wyraźna ulga w oddychaniu.
W.Strehlow, Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Jak być zdrowym „od stóp do głów”, Kraków 2010,str. 138-140