Emulsje kosmetyczne- wiadomości podstawowe prof. Elżbieta Pisulewska

Kremy kosmetyczne – inaczej emulsje kosmetyczne, należą do najważniejszych środków do pielęgnacji skóry. Ich zadaniem jest utrzymywanie równowagi wodno-tłuszczowej w naskórku. Aby wykonać emulsję kosmetyczną należy zmieszać fazę wodną i fazę olejową w obecności emulgatora (woda z olejem w naturze nie mieszają się, niezbędny zatem jest  emulgator).

Emulgatory

Aby uzyskać trwała emulsję stosuje się emulgatory. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się. Bardzo ważną cechą jest duży stopień rozdrobnienia składników zawartych w kremie, dzięki czemu mogą one łatwiej przeniknąć przez skórę, oraz uzyskują lepszą stabilność.

Rodzaje emulgatorów:

Wyróżniamy emulgatory naturalne i syntetyczne. Do naturalnych należą: wosk pszczeli, lanolina.

Wosk pszczeli

Jest twardym woskiem, stosowanym głównie jako środek poprawiający konsystencję (utwardzający). Skład chemiczny wosku jest zmienny i zależy od jego pochodzenia. Wosk zawiera ponad 300 różnych składników (witaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe). Zawiera on głównie estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy. Uelastycznia i zmiękcza skórę. Ponieważ emulguje się bardzo łatwo, nadaje kremom dobrą konsystencję i umożliwia rozsmarowanie.

Olivem 1000

Jest emulgatorem do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W), jak i również może zemulgować nawet do 40% fazy tłuszczowej, jest więc odpowiedni do tworzenia mocnych, odżywczych kremów na noc. Emulgator ten produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek, w wyniku estryfikacji. Jest to szczególny emulgator, gdyż oprócz tworzenia emulsji wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające i emoliencyjne (wygładzające, natłuszczające). Olivem 1000 jest niejonowym emulgatorem o szerokim zakresie pH (3-12), sprawia to, że tworzy stabilne emulsje z wieloma surowcami.

Alkohol cetylowy

Jest stabilizatorem emulsji. Nadaje kremom i lotionom twardość i konsystencję. Jest on otrzymywany z kwasu palmitynowego z oleju z pestek palmowych. Nadaje kremom i lotionom twardość i konsystencję, działa również jako składnik wygładzający skórę.  Sprawia, że preparat dobrze się rozprowadza i wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Alkohol powinien być dodawany do fazy tłuszczowej, a jego stężenie mieścić się w granicach  0,5 - 5 % gotowego produktu. Wykorzystywany do produkcji emulsji W/O, aby użyć go do emulsji O/W należy użyć dodatkowego emulgatora.

SLP (INCI Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4 Laurate, Dilauryl Citrate)

Emulgator O/W. Ciekły emulgator pochodzenia roślinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów, lotionów, mleczek, produktów dla dzieci. Pozwala otrzymać emulsje metodą "na zimno". Trwałe emulsje przy pH 5 - 9. Zalecane dozowanie SLP to 1.5 - 2.0 % dla lotionów i 1.5 - 2.5 % dla sprayów i kremów. SLP tworzy stabilne emulsje z olejami roślinnymi. W procesie produkcji kremów „ na gorąco” SLP najlepiej jest łączyć z zagęstnikami takimi jak Glyceryl Stearate  i Alkohol cetylowy  (w sumie o

d 2 do 7%).

Włókna pomarańczy

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.

Włókna pomarańczy należy wprowadzać do fazy olejowej. Surowiec ten umożliwiają przeprowadzenie procesu emulgowania zarówno w wyższej temperaturze (na gorąco, ok. 70°C) jak i w niższej (na zimno 20°C). Przy emulsjach tworzonych na gorąco otrzymuje się produkty o większej lepkości (bardziej gęste). Zalecane dozowanie SLP to 1.5 - 2.0 % dla lotionów i 1.5 - 2.5 % dla sprayów i kremów. SLP tworzy stabilne emulsje z olejami roślinnymi. W procesie produkcji kremów „ na gorąco” SLP najlepiej jest łączyc z zagęstnikami takimi jak Glyceryl Stearate  i Alkohol cetylowy  (w sumie od 2 do 7%).

Faza wodna: woda, hydrolaty wodne, napary, odwary, gliceryna.

Faza olejowa: maceraty olejowe, oleje, masła, emulgatory, olejki eteryczne.

Typy emulsji:

Emulsja typu woda w oleju (W/O) do fazy olejowej dodawana jest po kropli, bardzo powoli faza wodna. Są to kremy odżywcze i tłuste. Zazwyczaj mają niewiele fazy wodnej, a emulgatorem jest wosk pszczeli

Emulsja typu olej w wodzie (O/W) do fazy wodnej dodawana jest po kropli faza olejowa. Są to lekkie kremy, które często posiadają 60-70% wody. Bardzo ważne jest aby temperatura obu faz wynosiła tyle samo zwykle ok. 40-50 °C, zanim przystąpimy do ich łączenia.

 

Typ emulsji

Zawartość fazy rozproszonej

Zastosowanie

O/W

< 20-30%

Kremy nawilżające, podkładowe, lekkie, balsamy do ciała, maseczki, szampony kremowe, dezodoranty.

O/W

> 20-30%

Kremy uniwersalne, niektóre cold kremy, kremy pod oczy, odżywki do włosów.

O/W

20-40%

Kremy tłuste na noc, pod oczy, cold kremy, ochronne, do masaży, mleczka do demakijażu

 

Rodzaje kremów kosmetycznych

Preparaty te różnią się od siebie składem bazy tłuszczowej, ilościa wody, zawartością, substancji biologicznie czynnych, metoda wytwarzania i przeznaczeniem kremu.

Wyróżniamy kremy: nawilżające, oczyszczające, łagodzące, odżywcze, p/zmarszczkowe, liftingujące. Możemy podzielić je również na dzienne i nocne.

 

Cold carem

Kremy cold cream to emulsje typu woda w oleju (w/o), o gęstej, tłustej, półprzepuszczalnej konsystencji. Sformułowanie „cold cream” wzięło się stąd, iż kosmetyki tego typu dają wrażenie zimna podczas nanoszenia na skórę. Cold cream stosuje się w kosmetyce już od blisko 2000 lat. Początkowo kremy te były stosowane jako środek czyszczący oraz panaceum na wiele rożnych dolegliwości skórnych takich jak podrażnienia, otarcia czy zadrapania. Cold cream to prawdopodobnie pierwszy wymyślony przez ludzkość krem do twarzy. Wynalezienie cold cream przypisuje się Galenowi (Claudius Galenus), jednemu z najznakomitszych lekarzy Starożytnego Rzymu. We Francji cold cream nadal nazywany jest woskiem Galena.

 

Surowce roślinne źródłem składników aktywnych

 

SKÓRA SUCHA

Olejki eteryczne: lawendowy, różany, z drzewa różanego, paczulowy, z drzewa sandałowego, rozmarynowy, neroli, palmaroza, pomarańczowy.

Oleje roślinne: lniany, słonecznikowy, z ogórecznika lekarskiego, z awokado, z nasion dzikiej róży, jojoba, kokosowy, arganowy, z pestek dyni, oliwa z oliwek, z rokitnika, sezamowy, wiesiołkowy.

Masła: shea, z mango, czerwony olej palmowy, cupuacu, makadamia.

Ziele: lawenda, róża, lipa, liść babki, liść żywokostu, len, arnika, nagietek, malwa, prawoślaz, len, owoce pigwy, ziele ogórecznika, owoce głogu, nasiona babki.

 

SKÓRA TŁUSTA

Olejki eteryczne: rozmarynowy, tymiankowy, z drzewa herbacianego, lawendowy, ylang-ylang, cytrynowy, pomarańczowy, majerankowy, paczulowy, palmaroza, sandałowy, anyżowy, goździkowy, bazyliowy, bergamotowy, petitgrain, geraniowy, dziurawcowi, fiołkowy, jałowcowy, mirtowy, eukaliptusowy.

Oleje roślinne: słonecznikowy, z pestek moreli, z orzechów laskowych, z czarnuszki, rycynowy, arganowy, z konopi siewnych, z rokitnika, z dzikiej róży, sezamowy, z pestek winogron.

Ziele: krwawnik pospolity, kwiat bzu czarnego, dąb, dziurawiec, zielona herbata, jałowiec, kasztanowiec, czarny bez, brzoza, tymianek, melisa, rozmaryn , szałwia, owoce cytrusowe, malina, wierzba, fiołek , nagietek.

 

SKÓRA WRAŻLIWA

Olejki eteryczne: lawendowy, różany, palamroza, neroli, nawłociowy.

Oleje roślinne: z ogórecznika, wiesiołka, z dzikiej róży, jojoba, kokosowy, arganowy, awokado, z konopi siewnych, migdałowy, sezamowy, słonecznikowy, dyniowy.

Masła: macadamia, olej palowy.

Zioła: lawenda, róża, lipa, liść babki, len, arnika, nagietek, bławatek, malwa, podbiał, lilia wodna, kozieradka, owoce pigwy, ogórecznik, owies.

 

SKÓRA DOJRZAŁA

Olejki eteryczne: różany, neroli, lawendowy, pomarańczowy, rozmarynowy, tymiankowy, z kopru włoskiego, imbirowy, kardamonowy, kolendrowy, z drzewa różanego.

Oleje roślinne: arganowy, awokado, migdałowy, słonecznikowy, z nasion dzikiej róży, z ogórecznika, z pestek dyni, jojoba, z konopi siewnych, migdałowy, z oliwek, orzechów laskowych, z rokitnika, z dzikiej róży, z rącznika, sezamowy, z owsa,

Masła: shea, makadamie.

Ziele: róża, lawenda, arnika, zielona herbata, skrzyp, owies, kwiaty głogu, kora kaliny, czarny bez, liście herbaty.

 

TYNIEC - WARSZTATY TAJEMNICE ZIÓŁ

CZĘŚĆ III/2016

prof. Elżbieta Pisulewska, Monika Jackowska

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi