Leczniczy mały smok inaczej Estragon

Nazwa "estragon" pochodzi od francuskiego słowa esdragon, znaczącego tyle co mały smok. Korzenie przypominające smoka potrafią udusić roślinkę, jeśli nie są często rozdzielane..surowiec zielarski stanowi ziele. Jest ono bogate w olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, substancje gorzkie oraz sole mineralne. Zawiera jod i witaminę A. Głównym składnikiem olejku eterycznego jest estragol. Ze względu na gorycze stosuje się go najczęściej jako przyprawę oraz środek poprawiający trawienie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Poleca się jego spożywanie  przy braku apetytu, wzdęciach, uczuciu pełności w nadbrzuszu. Lekko nasila wydalanie moczu (diurezę).

Zastosowanie w lecznictwie: Estragon poprawia pracę układu pokarmowego. Można spożyć go na pół godziny przed posiłkiem  w celu przyspieszenia trawienia. Ponieważ działa lekko rozkurczowo można go zażyć także w trakcie lub tuż po posiłku przy kolce jelitowej, stanach skurczowych żołądka. Łagodzi wzdęcia i wspomaga trawienie ciężkich posiłków. Najlepiej zażywać do 1 łyżeczki na dobę w dawkach podzielonych w potrawie lub w herbatce.

Olejek eteryczny z ziela działa lekko moczopędnie i czyszcząco na krew. Stanowi składnik diety antynowotworowej (zawiera antyutleniacze), przy chorobie reumatycznej oraz dnie moczanowej.

Można wzbogacać nim potrawy przy schorzeniach dróg moczowych lub stosować napar z 1 niepełnej łyżeczki sproszkowanego ziela na 1 filiżankę gorącej wody. Poza działaniem przeciwzapalnym łagodzi stany skurczowe mięśni gładkich dróg moczowych, przez co zapobiega kamicy.

W medycynie tradycyjnej napar z ziela estragonu pije się wieczorem w celu uspokajającym oraz ułatwiającym zasypianie.

Niegdyś leczono nim szkorbut (zawiera witaminę C) i robaczyce. Przykładano go na ukąszenia żmij i węży.

Ocet estragonowy może służyć jako płyn do nacierań lub okładów w schorzeniach reumatycznych.

 

ProduktyBenedyktyńskie

Estragon - nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa dracunculus - mały smok. Ostry zapach, palący smak oraz wijące się korzenie przywodzą na myśl smoka, stąd być może nazwa estrogenu.

Estragon w kuchni: To wyszukane zioło o pikantnym smaku i dyskretnym zapachu. Niezbędny jest do przyrządzania wielu sosów, świetny do zup, dań rybnych, skorupiaków i wszystkich delikatnych warzyw. Szczególnie sprawdza się jako nadzienie do pieczonego kurczaka i jako dodatek do dań z jaj. Idealny również do cielęciny i dziczyzny. Stosowany jest także do marynat, musztardy i konserw

Estragon w lecznictwie: Liście - bogate w jod, sole mineralne, witaminę A i C. Zaparzone działają pobudzająco, poprawiają apetyt i trawienie; ogólnie tonizująco. Korzeń - stosowany przy bólu zęba.

Kraj pochodzenia: Polska

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Źródło: www.ziola-od-kuchni.blog.pl

Sieci społecznościowe

Tagi