Fasola na nadkwasotę i zgagę

Fasola to jednoroczna roślina o wijącej się, bardzo długiej, krótko owłosionej łodydze, o liściach długoogonkowych, trójlistkowych do 15 cm długości. Kwiaty są grzbieciste, białe, żółtawe, niekiedy lila, zebrane w grona. Nasiona zamknięte w zwisających strąkach. Fasola jest popularną rośliną uprawną pochodzącą z Ameryki Płd.

Surowcem zielarskim jest owocnia fasoli (łupina). Zawiera bowiem trójterpeny, aminokwasy, choline, trygonelinę, alantoinę, cukry, flawonoidy (kwercituron), kwasy organiczne i witaminę E.

W lecznictwie ludowym napar ze strąków fasoli zalecany bywa przy leczeniu cukrzycy. Owocnia jej obniża nieco poziom cukru we krwi. Natomiast odwar ze strąków ma zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu oraz jako środek moczopędny przy chorobach nerek i kamicy nerkowej.

Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze. Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Dlatego też jest szczególnie cenna dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę.

Wyciąg na zimno: 20—30 g łupin zalać na 8 godzin 2 szklankami zimnej wody. Pić po pół szklanki 3 razy dziennie.

Nasiona fasoli należą do najwartościowszych roślinnych produktów spożywczych. Zawierają prawie wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego odżywiania się, m.in. bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, węglowodany i tłuszcze oraz dużo witamin, np.: prowitaminę A, B, C, E, PP. Niedojrzałe strąki spożywane są jako jarzyna. Nasiona to podstawa popularnej zupy fasolowej i wielu coraz powszechniejszych konserw.

 

 

 

źródło: herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi