Fasolamina (ekstrakt z nasion fasoli) prof. Iwona Wawer

Ekstrakty z fasoli (Phaseolus vulgaris) są pomyślane jako „blokery wchłaniani skrobi”. Skrobia jest jednym z głównych składników pożywienia, węglowodan ten jest przetwarzany w organizmie na cukier, a następnie na tłuszcz. Zapasy tłuszczu to objaw otyłości i nadmierne ich gromadzenie nie jest pożądane. Do rozkładu skrobi j\potrzebny jest enzym alfa-amyzala, obecny w ślinie. Otóż, ekstrakt z fasoli blokuje alfa-amylazę zanim ten enzym zacznie trawić skrobię. Spożyte węglowodany nie są przetwarzane, są przesuwane do dalszych odcinków przewodu pokarmowego i nie nagromadzają się zapasy tłuszczu – w każdym razie znacznie mniej. Czy to działa u człowieka?

Testowano suplement zawierający 445 mg ekstraktu Phaseolus vulgaris otrzymywanego z nasion białek fasolki, którego aktywność w stosunku do alfa-amylazy sprawdzono in vitro. Ekstrakt podawano 60 otyłym osobom przez 30 dni, w postaci jednej tabletki, przed posiłkiem bogatym w węglowodany.

Osoby biorące ekstrakt i stosujące dietę 2000-2200 kcal miały znacząco mniejszą masę ciała oraz mniejszą zawartość tłuszczu w organizmie, w porównaniu do grupy otrzymującej placebo.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi