Fasolka po bingeńsku

Hildegardowa wersja fasolki po bretońsku z purre dyniowym w miejsce pomidorowego przecieru (choć możemy dać go odrobinę do smaku) i przyprawami rekomendowanymi przez Mniszkę z Bingen. Wegetariańska i równie smaczna.

Składniki:

  • 6 szklanek ugotowanej fasoli (3 szklanki suchej, najlepiej Piękny Jaś), 
  • 1 cebula, 
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, 
  • 3 ziarna pieprzu (np. kubeba), 
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia,
  • 500g purre z dyni (dowolnej: piżmowej, hokkaido, muszkatołowej…), 
  • pół szklanki wody, 
  • 1 łyżeczka macierzanki, 
  • 2 łyżeczki bertramy, 
  • pół łyżeczki lubczyku, 
  • na czubek łyżki mielonej kolendry,
  • sól kamienną bez antyzbrylaczy 
  • czarny pieprz do smaku, 
  • opcjonalnie olej z pestek dyni 
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.

Fasolę zalewamy na noc dużą ilością chłodnej wody. Rano ją odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Jeśli nie mamy gotowego purre w czasie gotowania fasoli dynię obieramy, kroimy w kostkę, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, odrobiną soli i pieczemy do 20 minut aż będzie miękka jak masło. 
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i  przesmażamy cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem aż się zeszkli. Teraz dodajemy pieczoną dynię, zgniatając ją widelcem, tak by powstał gęsty sos (w razie potrzeby dolewamy trochę wody i/lub przecier z pomidorów). Dodajemy przyprawy i gotujemy kwadrans pod przykryciem na małym ogniu, dodając pod koniec fasolę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem możemy polać odrobiną oleju z pestek dyni. Najlepsza następnego dnia.

 

 

Źródło:www.hildegarda.edu.pl/fasolka-po-bingensku

Sieci społecznościowe

Tagi