Faszerowana pierś z kurczaka

4 filety z piersi kurczaka

kozi twaróg

4 łyżki posiekanych ziół

białe wino

masło klarowane

sól

galgant

bertram

hizop

 

Filety umyć pod zimną wodą, osuszyć i naciąć w taki sposób, żeby powstały torebki, a następnie ze wszystkich stron natrzeć solą, galgantem, bertramem i hizopem. Napełnić torebki kozim twarogiem (warstwą grubości ok. 0,5cm), dodając do niego łyżkę stołową ziół (łyżka na jedną pierś). Zamknąć torebkę wykałaczką i opiec z obu stron na średnim ogniu na maśle klarowanym. Zdjąć mięso z patelni i gorące przełożyć na talerz. Postawić patelnię ponownie na ogniu, nalać na nią odrobinę białego wina, po czym dodać trochę wody, doprawić i zebrać sos z mięsa, który został na dnie. Gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos, a następnie przełożyć mięso z powrotem na patelnię i zostawić na chwilę, żeby nasiąkło sosem.

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, więcej niż wieprzowina i wołowina. Jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Mięso z kurczaka jest zalecane dla osób kontrolujących cholesterol, mających problemy z układem krążenia czy odchudzających się.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mieso-z-kurczaka-wartosci-odzywcze-czy-piersi-z-kurczaka-sa-zdrowe_43598.html

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi