Filet z indyka w sezamie

Składniki:

600g filet z indyka

 

Marynata

2 łyżki stołowe miodu

2łyżki stołowe białego wina

pół łyżeczki galgantu

pół łyżeczki bertramu

łyżeczka skórki z cytryny

 

Mieszanki sezamowe

Filiżanka jasnego sezamu i odrobina gruboziarnistej soli.

Filiżanka jasnego sezamu, łyżeczka ciemnego sezamu i odrobina gruboziarnistej soli.

 

2-3 łyżki masła klarowanego

 

Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm i zostawić w marynacie co najmniej na 2godziny.

Marynata : miód, wino, galgant, bertram i skórkę cytryny dobrze wymieszać.

Zamarynowane mięso dobrze odsączyć, posolić i obtoczyć w przygotowanym sezamie.

Rozgrzać masło i partiami na średnim ogniu opiekać ze wszystkich stron kawałki indyka. Odstawić na bok i pozwolić mięsu „dojść”.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi