Filety z pstrąga z czosnkiem wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 łyżka oleju, 2 szalotki lub małe cebule, 1 łyżeczka siekanej pietruszki, 2 filety z pstrąga, bez skóry, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 średni pomidor, 60 ml białego wina, 1 łyżka okruchów z bułki orkiszowej.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180o. Rozgrzać formę ognioodporną i posmarować ją l łyżeczką oleju. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Połowę rozsypać wraz z pietruszką na dnie formy, na to ułożyć filety, posolić i popieprzyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i posypać nim i resztą szalotki rybę. Umyć pomidory, pokroić na plasterki i położyć na wierzchu. Polać białym winem, skropić resztą oleju i posypać okruchami bułki. Piec 20 min. Podawać z ziemniakami okraszonymi masłem.

 

Sieci społecznościowe

Tagi