Gałka muszkatołowa prof. Elżbieta Pisulewska

Gałka muszkatołowa (Myristica frahrans) i inne gatunki  drzewa z rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae) pochodzą z Wysp Korzennych z Indonezji. W XVIII w. uprawa muszkatołowca przestała być opłacalna, jednakże Holender Pierre Poivre (wielbiciel tej przyprawy) wykradł sadzonki i rozpowszechnił plantacje na wyspach Mauritius i Reunion. Obecnie największe plantacje są na Karaibach i w Malezji. Drzewa muszkatołowe są bardzo wymagające. Osiągają 10 m wys., wykształcają owalne ciemnozielone liście i białe kwiaty (podobne do kwiatów konwalii) o intensywnym zapachu. Owocowanie rozpoczynają dopiero w wieku 7-8 lat, a owocują przez 80 lat. Z 14-letnich drzew można zebrać do 2 tys. Owoców rocznie. Dojrzałe owoce pękają, uwalniając łupinę. Aby wydobyć gałkę czyli brunatne jądro nasienne muszkatołowca korzennego, trzeba rozłupać i usunąć mięsistą, postrzępioną osnówkę. Wykorzystuje się zarówno gałkę, jak i kwiat, Wykorzystanie: gałka muszkatołowa i kwiat służą do przyprawiania potraw  zarówno słodkich, jak i pikantnych. Świeżą utartą gałką można przyprawić sos beszamelowy, quiche, suflet serowy, puree ziemniaczane, makaron, zupę czy omlet. Gałka jest świetną przyprawą do pierników, tart, sałatek. Obydwie przyprawy są cenionym składnikiem perfum i innych kosmetyków

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.160

Sieci społecznościowe

Tagi