Naturalny sprzymierzeniec serca.

Głóg jednoszyjkowy (Grataegus monogyna) i dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha)

Głóg można śmiało nazwać sprzymierzeńcem serca i układu wieńcowego. Działa rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca. Dzięki temu powoduje ustąpienie uczucia duszności i bólu. Do naczyń wieńcowych dociera większa ilość tlenu, który jest dostarczany do mięśnia sercowego i prowadzi do pozbycia się szkodliwych produktów przemiany materii. Procyjanidy łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.

Kwiat głogu wpływa na serce zwiększając siłę skurczów i jednocześnie nieznacznie zmniejszając ich częstotliwość. Serce pracuje wydajniej, przy jego zmniejszonym wysiłku. Wpływają również korzystnie na naczynia krwionośne mózgu, zwiększając dopływ tlenu oraz substancji odżywczych. Wspomaga osoby starsze ze zmianami miażdżycowymi. Głóg działa powoli i łagodnie, dzięki czemu można go długotrwale stosować.

Krzewy głogu dorastające do 5-10 metrów. Ich gałęzie posiadają ciernie o długości do 2 cm. Liście od góry są ciemnozielone, połyskujące. Od spodu jaśniejsze. Kwiaty najczęściej białe, z pięcioma płatkami. Kwiaty ułożone w wielokwiatowe baldachy. Kwitnie w maju i czerwcu. Owoce kuliste do jajowatych, mięsiste, brunatnoczerwone. Dojrzewają jesienią (wrzesień, październik).

Występowanie: dziko w zaroślach, lasach, przy drogach, w parkach i ogrodach.

W ziołolecznictwie wykorzystywany jest kwiat wraz z liśćmi oraz owoc. Ścina się (nie powinno się zrywać, bo można uszkodzić kwiaty) całe kwiatostany na początku kwitnienia (kiedy niektóre kwiaty jeszcze nie rozkwitły).Najlepiej suszyć kwiaty w naturalnych warunkach, rozłożone jako cienka warstwa, w przewiewnym miejscu. Owoce zbiera się wybarwione na brunatnoczerwony kolor i jędrne. Suszy się w ogrzewanych suszarniach. Używa się tylko owoców bez oznak przypalenia i uszkodzonych.

Stosowanie:

Napar z owocu głogu: 2 łyżeczki owoców głogu. Zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut pod przykryciem. Pić 3 razy dziennie. Wcześniej należy skonsultować stosowanie z lekarzem prowadzącym.

Napar z kwiatów głogu: 1 łyżeczka rozdrobnionego kwiatu głogu z liśćmi. Zalać 1 szklanką wrzątku i parzyć 15 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu pić 2 razy dzienni po 1 szklance.

Odwar z kwiatu głogu: 1 łyżeczka rozdrobnionego kwiatu głogu z liśćmi. Zalać szklanką ciepłej wody i podgrzewać powoli pod przykryciem maksymalnie 3 minuty. Po przecedzeniu pić 2 razy dzienni po 1 szklance.

Każde stosowanie ziół w chorobach powinno się skonsultować z lekarzem!

Na podstawie: „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”. Mateusz Emanuel Sanderski oraz „500 przypraw i ziół leczniczych”. Praca zbiorowa.

 

Sieci społecznościowe

Tagi