Glony, czyli roślinne fabryki omega-3

Dzięki manipulacjom genetycznym naukowcy wyhodowali rośliny wytwarzające najistotniejsze składniki kwasów tłuszczowych omega-3.

Znaczenie tych kwasów dla zdrowia jest trudne do przecenienia. Lekarze i dietetycy stale przypominają o konieczności uzupełniania diety o tłuste ryby morskie, które je zawierają. Jednymi z najważniejszych są kwas eikozapentaenowy (EPA), zmniejszający ryzyko chorób serca, i dokozaheksaenowy (DHA), którego niedobór może powodować chorobę Alzheimera.

Jednak to nie ryby, ale glony, którymi się żywią, wytwarzają te kwasy. Wiedzę tę wykorzystał prof. Johnathan Napier z Rothamsted Research w Wielkiej Brytanii. Zmodyfikował genom rośliny oleistej, lnicznika siewnego, dzięki czemu morskie glony wytwarzają cenne kwasy tłuszczowe. Uczony doczekał się już pierwszych plonów, z których wytłoczony został olej. Badanie wykazało, że jest on niezwykle bogaty w kwasy omega-3 – zawiera 12 proc. EPA i 14 proc. DHA, czyli tyle co tran!

 

Źródło: newsweek.pl

Sieci społecznościowe

Tagi