Gołąbki z orkiszowym ryżem w liściach winogron

Mniszka z Bingen niezbyt pochlebnie wyrażała się o kapuście, ale ukochała sobie winorośl. Klasyczne gołąbki przygotujmy więc na jagnięcinie, z orkiszowym ryżem, zawijając je w młode liście winogron. Danie inspirowane kuchnią gruzińską, świetnie naśladujące polskie gołąbki. Sos pomidorowy został zastąpiony czosnkowym jogurtem.

Składniki:

  • 300g mielonego mięsa (baraniny, jagnięciny, wołowiny, cielęciny, ale można też zrobić nadzienie rybne np. z dorsza lub wegetariańskie np. z czarnej fasoli albo ciecierzycy),
  • 2 cebule,
  • pęczek estragonu (zamiennie może być świeża bazylia, tymianek),
  • 1/2 szklanki ryżu (najlepiej orkiszowego),
  • około 30 świeżych liści winogron,
  • 300ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła św. Hildegardy (można kupić gotową mieszankę do sałatek),
  • pieprz kubeba
  • oraz sól kamienna bez antyzbrylaczy do smaku

Ryż zalewamy 3/4 szklanki zimnej wody i gotujemy około 10 minut (niech pozostanie lekko twardawy), cebulę kroimy drobno, zioła płuczemy i siekamy. Ciepły ryż mieszamy z farszem mięsnym (ugotowaną i utłuczoną czarną fasolą/ciecierzycą), sypiemy pieprz i sól, dodajemy zioła i pokrojoną drobno cebulę, starannie mieszamy. Liście winogron myjemy i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając na 20-30 minut aż zmiękną. Teraz kolejno wyjmujemy je z wrzątku i rozkładamy na desce (gładką stroną – tą bez „żyłek” – do góry), kładziemy na nich kulkę z farszu i składamy w kopertę, boki zawijając do środka (liście są wilgotne, co bardzo ułatwia pracę). Gołąbki układamy ciasno w w rondlu, w kilku rzędach, zalewamy je połową szklanki zimnej wody (lub bulionu), przykrywamy i na mocnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy około 30 minut. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, przyprawami św. Hildegardy i zgniecionym czosnkiem na sos. Gołąbki podajemy gorące, bez wywaru, polane przygotowanym sosem jogurtowym. Smakują naprawdę dobrze.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi