Gorczyca - naturalny antybiotyk

Gorczyca biała należy do rodziny krzyżowych i jest zadomowiona w obszarze Morza Śródziemnego. Mocno rozgałęziona, z liśćmi o ząbkowanych brzegach rośnie na wysokość 1m. Kwitnie od czerwca do października, jej kwiaty są małe, jaskrawożółte, zgromadzone w baldachowatych gronach. Rozwijające się z nich nasiona w kształcie kuleczek o średnicy 2mm mają kolory od białego, przez brązowy po czarny; barwa zależy od gatunku rośliny. W zielarstwie ceniona jest przede wszystkim gorczyca biała – łagodniejsza niż gorczyca czarna.

Gorczyca wspomaga ukrwienie, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, uśmierza ból. Stosowana wewnętrznie pobudza apetyt i wspomaga trawienie, działa przeczyszczająco i łagodzi wzdęcia.

Gorczyca używana jest głównie jako przyprawa. Zewnętrzne jako okład przy zapaleniu oskrzeli. W chorobach stawów o podłożu zwyrodnieniowym, przy reumatyzmie tkanek miękkich i fibromialgii.

Przy dłuższym stosowaniu gorczyca może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i nerek. Nie należy nakładać jej na otwarte rany. W celu sporządzenia okładu zmieszać gorczycę z mąką w proporcji 1:1, w przeciwnym razie mogą utworzyć pęcherze.

Przeciwwskazania: schorzenia nerek, problemy z krążeniem, dolegliwości żylne i żylaki. Nie należy stosować u dzieci poniżej 12lat!

Okład z gorczycy przy zapaleniu oskrzeli: (nie stosować u dzieci i kobiet w ciąży) należy zmieszać 2-3 łyżki białej gorczycy z 2 łyżkami mąki pszennej i 50-60 ml ciepłej wody. Całą papkę nałożyć na lniany ręcznik na szerokość maksymalnie 1,5 powierzchni dłoni i położyć na klatkę piersiową, omijając sutki. Po 10 minutach zdjąć okład i dobrze wyczyścić skórę. Przy uczuciu mocnego palenia należy natychmiast zdjąć okład, mogą bowiem utworzyć się pęcherze!

Źródło: Aruna M.Siewert, Roślinne antybiotyki, Wydawnictwo Jedność, Kielce

Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Już sama nazwa tej popularnej przyprawy w wielu językach wzięła się od słowa 'gorczyca' (np. w języku angielskim 'gorczyca' to właśnie 'mustrad').

Musztarda dodawana jest do różnych potraw nie tylko ze względu na walory smakowe. Jej dodatek ułatwia trawienie ciężkich posiłków.

 

Sieci społecznościowe

Tagi