Gotowanie brokułów niszczy ich antyrakowe właściwości

Gotowanie, rozdrabnianie i zamrażanie warzyw kapustnych może zniszczyć większość ich tak zachwalanych, antyrakowych właściwości – przestrzegają naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Warwick.

Ich badania wykazały, że zwykłe gotowanie niszczy większość antyrakowych fitochemikaliów w brokułach, kalafiorze, brukselce, kapuście itp. Tymczasem, gotowanie uważa się za najbardziej zdrowy sposób obróbki termicznej warzyw podczas przygotowywania potraw.

Warzywa kapustne są pełne substancji, mogących znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Zawierają glukozynolany, metabolity roślinne, które mogą stać się zwalczającymi raka izotiocyjanianami.

Seria testów na świeżo zebranych warzywach kapustnych miała wykazać, jak różne rodzaje ich przechowywania i obróbki wpływają na szybkość zmniejszania się zawartości glukozynolanów.

Sprawdzono najpopularniejsze metody przyrządzania warzyw: gotowanie w wodzie, na parze, w mikrofalówce oraz smażenie małych kawałków na dużym ogniu.

O dziwo, najbardziej niszczycielskie okazało się gotowanie. Po 30 minutach we wrzątku, zawartość glukozynolanów w brokułach zmalała o 77%, w kalafiorze o 75%, w brukselce o 58%, a w kapuście o 65%. Natomiast przechowywanie tych warzyw w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 7 dni nie powodowało wyraźniej utraty substancji antyrakowych (inaczej niż w przypadku witamin, które znikają w chwili, gdy owoce czy jarzyny przestają być świeże).

Zamrażanie i rozdrabnianie także spowodowało znaczną utratę glukozynolanów. W przypadku rozdrabniania nawet o 75% w ciągu kilku godzin.

Świeże brokuły i kalafior są bogate w witaminę C, karotenoidy, błonnik, kwas foliowy i witaminę K. Brukselka zawiera komplet witamin B, żelazo, fosfor i potas, a kapusta jest fantastycznym źródłem luteiny, zeaksantyny (korzystne dla zdrowia oczu) i jest dobrym źródłem wapnia.

Jednym słowem, zielone warzywa są najlepsze świeże i na surowo.
 

 

Na podst. Boiling Broccoli Destroys its Cancer-Fighting Properties, All Raw Directory

Sieci społecznościowe

Tagi