Goździkowiec korzenny prof. Elżbieta Pisulewska

Goździkowiec korzenny, syn. goździkowiec aromatyczny, goździk korzenny (Eugeniacaryophyllatasyn.Syzygiumaromaticum), należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Goździkowiec znany jest w Azji od 2000 lat, w starożytnym Rzymie od III wieku. Jest wiecznie zielonym drzewem, wysokości około 15 m. Liście jajowate, długości do 15 cm, skórzaste, nagie, całobrzegie. Kwiaty o różowej koronie i czerwonym kielichu. Owocują po 8-10 latach. W lecznictwie zastosowanie znajdują wysuszone, nierozwinięte pączki kwiatowe tzw. Goździki (Flos Caryophylli) oraz olejek goździkowy (Oleum Caryophylli). Goździki mają działanie antyseptyczne, przeciwbiegunkowe, pobudzają trawienie. W przemyśle spożywczym to ceniona przyprawa. Goździki zawierają 16-22% olejku lotnego, 12-14% garbników, związki śluzowe. Olejek goździkowy stosowany jest jako lek antyseptyczny, składnik płynów aromatycznych stosowanych do inhalacji i aromaterapii. Silnie ściąga pory skóry. Stosowany jest w kąpieli (choroby skóry, przebarwienia, zaburzenia krążenia, depresja, osłabienie) i do wcierań. Używany przy trądziku, do profilaktyki i leczenia grudek, krostek oraz plam po trądzikowych. Korzystnie działa na skórę przy łuszczycy.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  158-159

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi