Habermus

2 filiżanki orkiszowego habermusu (kaszy, grubo ześrutowanego ziarna lub płatków orkiszowych) 
rodzynki wedle uznania
2 szczypty galgantu
bertram
4 filiżanki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 pokrojone jabłko
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka nasion babki płesznik
sok z ½ cytryny

Habermus rozrobić w wodzie, ciągle mieszając, zagotować. Dodać miód, przyprawy i pozostawić do napęcznienia. Czas gotowania wynosi 5-10 minut. W ostatnich 4 minutach dodać jabłko. Gotowy mus posypać migdałami i nasionami babki płesznik. Przyprawić według własnego smaku. Na wierzch wycisnąć sok z połówki cytryny. Habermus wspomaga ukrwienie. 

 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011. 

Sieci społecznościowe

Tagi