Haldi ka doodh - Egzotyczne Złote Mleko na wzmocnienie odporności

Kurkuma to suszone zmielone kłącze Curcuma longa, które po angielsku nazywa się „turmeric”, a Hindusi nazywają je „haldi”. Wiadomo, że używano go już 2000 lat przed Chrystusem. Korzystano z jego aromatycznego zapachu, żółtego koloru i stymulujących właściwości.

W południowej Azji od wieków kurkuma ceniona jest ze względu na swe lecznicze właściwości, a to właśnie ona stanowi główny składnik złotego mleka.

Temu wywodzącemu się z Indii napojowi przypisuje się najrozmaitsze działanie.

  • działa silnie przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie;
  • chroni układ krążenia i wątrobę;
  • łagodzi objawy depresji i zapobiega chorobie Aizheimera;
  • niszczy wirusy, bakterie i grzyby;
  • działa przeciwnowotworowo.

 

Do przygotowania Złotego Mleka potrzebna jest pasta z kurkumy.

Składniki:

- 3 łyżki kurkumy

- łyżeczka cynamonu

- łyżeczka imbiru

- goździki

- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

- ok. pół szklanki wody

 

Przyprawy łączymy wodą i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej pasty.

Po przełożeniu do słoiczka pastę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

ZŁOTE MLEKO

Składniki:

- kubek mleka

- łyżeczka pasty z kurkumy

- 1-2 łyżeczki miodu

Całość podgrzewamy przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia, a na koniec słodzimy miksturę miodem.

Pastę z kurkumy możesz dodawać do Złotego Mleka, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!

 

 

Na zdrowie!

 

Podobne artykuły:

http://zdrowiepowraca.pl/artykul,kurkuma-prof-elzbieta-pisulewska

http://zdrowiepowraca.pl/artykul,kurkuma-

http://zdrowiepowraca.pl/artykul,kurkuma-fantastyczny-sposob-na-snieg-i-mroz-2

http://zdrowiepowraca.pl/artykul,zywnosc-ktora-najlepiej-chroni-przed-rakiem-granat-czosnek-kurkuma-

http://zdrowiepowraca.pl/artykul,dieta-w-chorobie-alzheimera

Sieci społecznościowe

Tagi