Herbata, która uszczęśliwia - Rooibos

„Najczęściej to rzeczy proste czynią nas szczęśliwymi”- tyle mówi ludowe porzekadło, a Rooibos jest tego najlepszym przykładem, bowiem herbata uzyskiwana z rozdrobnionych gałązek południowoafrykańskiego krzewu, nie przypadkowo stała się popularnym, codziennym napojem prostych ludzi. Zawdzięcza to licznym walorom. Począwszy od prostoty przyrządzania, możliwości wielorakich zastosowań, naturalnego słodko-owocowego smaku, atrakcyjnego aromatu, do potwierdzonych walorów zdrowotnych docenionych przez kolejne pokolenia konsumentów. Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień, od rana jako napój pobudzająco-orzeźwiający, w ciągu dnia gaszący pragnienie (na zimno, jako bezkofeinowa, niesłodzona alternatywa napojów typu cola) i wieczorem dla uspokojenia i lepszego snu. Czerwonokrzew (Aspalathus linearis) to roślina o wysokości do półtora metra, cienkich liściach przypominających sosnowe igły, rosnąca naturalnie w górach Cedar na północ od Kapsztadu w Republice Południowej Afryki. Czas zbiorów rozciąga się od lata do późnej jesieni, które w południowoafrykańskim obszarze odpowiadają okresowi od stycznia do marca. Jest to czas gdy wzrost krzewu zostaje zahamowany. Gałęzie obcina się około 30-40 cm nad ziemią i wiąże w pęczki. Następnie rozdrabnia maszynowo na kilkumilimetrowe igiełki. Nawilża czystą wodą, usypuje w 20 cm stosy i pozostawia na 8-24 godzin w celu fermentacji. W tym czasie zielony Rooibos zamienia się w czerwono-brązowy, rozwija się również jego owocowy aromat . Następnie gałązki są tak długo suszone na słońcu, aż wilgotność spada do około 10%. W kolejnym etapie zostają przesiane, pasteryzowane i pakowane do worków. W procesie przetwarzania jak i po zakończeniu produkcji, herbata poddawana jest badaniom mającym na celu kontrolę czystości, długości krajanki, smaku, aromatu, koloru, wilgotności. Wszystko w celu zapewnienia określonego poziomu jakości.

 

Źródło:www.wellbiznes.com

 

Produkty Benedyktyńskie

Rooibos Bomba Witamin to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki posiada łagodny, słodkawy smak i bursztynowy kolor. Napar zawiera również owoc czarnego bzu, skórki pomarańczy i płatki nagietka. Napar ten zaleca się osobom cierpiącym na obniżoną odporność organizmu. Czarny bez, ponieważ działa silnie napotnie, szybko obniża podwyższoną temperaturę ciała. Ma właściwości wykrztuśne, więc ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelnia naczynka krwionośne, co ogranicza rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Właściwości skórki pomarańczowej, zawierającej witaminy A, C i E oraz pektyny, będącej naturalnym błonnikiem, poprawią samopoczucie. Nagietek wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Jest bogaty w magnez, mangan oraz witaminę C. Poza tym nagietek ma właściwości rozkurczające i żółciopędne

Składniki: rooibos, owoc czarnego bzu, skórka pomarańczy, płatki nagietka, aromat.

Sposób parzenia: Zaparzać wodą o temperaturze 90 – 95°C przez 3 - 5 minut. Można parzyć dwukrotnie.

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi