Herbata polecana dla palaczy prof. Iwona Wawer

Dwie znane przyczyny powodujące raka, czyli palenie papierosów i obecność chronicznego stany zapalnego to sytuacje, w których w organizmie powstaje nadmiar wolnych rodników. Jest logicznie, ze polifenole herbaty, likwidujące wolne rodniki mogą być skuteczne jako środki ochronne. Bardzo przekonujący był np. taki eksperyment: myszy trzymano w klatkach pełnych dymu z papierosów, u tych które dostawały zieloną herbatę zamiast wody do picia było znacznie mniej przypadków raka płuc. Wiadomo, że jeden papieros zużywa ekwiwalent 25 mg witaminy C. Na likwidację rodników powstających w płucach po wypaleniu 3 papierosów, potrzebna jest cała dobowa dawka tej witaminy. Z obliczeń wynika jasno, ze palacze chroniąc się przed rakiem płuc powinni dostarczać organizmowi znacznie więcej antyoksydantów niż osoby niepalące.

Palacze powinni wypić kilka filiżanek herbaty dziennie oraz sięgnąć po suplementy diety z antyoksydantami (a najlepiej rzucić palenie!).

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

 

Produkty Benedyktyńskie

Czystek był stosowany już w starożytności, kiedy to wykorzystywano lecznicze właściwości żywicy głównie do leczenia ran, przeziębień, chorób płuc. W publikacji z 1929 roku James A. Duke wymienia żywicę labdanum z czystka kreteńskiego jako Cistus incanus var. Creticus – przydatną w leczeniu: niepokoju, histerii, astmy, kaszlu, raka odbytu, kataru, biegunki, czerwonki, duszności, grzybicy, bólów głowy, nerwobólów, bólów, skurczy, przepukliny, stanów zapalnych, infekcji, wrzodów, polipów, gronkowców. Nie wiadomo, czy znajduje to potwierdzenie, gdyż nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań. Jednakże te, których dokonano na zwierzętach, potwierdzają, że czystek siwy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a regularnie wypijany z niego napar wzmacnia odporność organizmu, odstrasza komary, ponadto zapobiega tworzeniu się wolnych rodników będących przyczyną mutacji i zmian nowotworowych, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo na niektóre komórki. Może działać ochronnie na żołądek, hamuje przerost gruczołu krokowego. Ludność zamieszkująca basen Morza Śródziemnego stosowała czystek w leczeniu chorób układu pokarmowego, moczowego, oddechowego oraz chorób stawów.

Sposób użycia:  Jedną łyżeczkę suszu zalać wodą o temperaturze około 85 - 95 °C, następnie parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

 

 

Pyłek kwiatowy polecany jest osobom, które mają nieprawidłowo ustawioną dietę wegetariańską, przeszły bądź są w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku kwiatowego rozpuszczona w ciepłym płynie, na przykład w osłodzonej miodem kawie, herbacie lub wodzie, doskonale hamuje głód. Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, co pozytywnie odbija się na wzroście odporności organizmu. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów. Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Dlatego polecany jest na przykład po radioterapii i chemioterapii. Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności a zbyt dużo przetworzonej. Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty, odczuwamy przypływ energii. Ten produkt pracy pszczół odznacza się ponadto działaniem przeciwbakteryjnym (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa ponadto organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.

 

Żródło: http://zdrowiepowraca.pl/artykul,czystek-siwy-dr-monika-fijolek

https://produktybenedyktynskie.com/

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi