Herbata zmniejsza ryzyko nowotworów prof. Iwona Wawer

Oprócz chorób układu krążenia, drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby nowotworowe.

Zależność pomiędzy powstawaniem raka i ochronnym działaniem zielonej herbaty testowano na zwierzętach doświadczalnych. Dostawały one różne środki kancerogenne, a nowotworów było mniej i rozwijały się wolniej u zwierząt pijących herbatę niż w grupie kontrolnej dostającej do picia wodę.

                W powstawaniu choroby nowotworowej udział ma szereg czynników kancerogennych, związków chemicznych i wolnych rodników. Polifenole herbaty o silnych właściwościach antyutleniających, przeciwrodnikowych mogą być pomocne, gdyż działają w kierunku zmniejszenia wpływu kancerogenów na organizm. Neutralizują wolne rodniki zanim te zdążą uszkodzić biomolekuły w komórce. Szczególnie ważna jest ochrona DNA, ponieważ jego uszkodzenia prowadzą do mutacji. Pokazano, że polifenole herbaty zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji w hodowlach komórkowych. Jeśli jednak zmiany nowotworowe już się pojawiły to stosowanie polifenoli spowalnia ich rozwój.

Polifenole hamują angiogenezę, czyli powstawanie naczyń krwionośnych w nowotworze, przez co nie może się on szybko rozwijać.

Antynowotworowe właściwości związków z herbaty były przedmiotem wielu badań, nie tylko laboratoryjnych, prowadzonych np. na hodowlach komórek, ale też badań epidemiologicznych, przy czym dane zbierano na dużych kilkutysięcznych populacjach.

U ponad 8000 Chinek codziennie pijących zieloną herbatę znacznie rzadziej występował rak sutka.

Analiza danych statystycznych pokazała, że picie herbaty daje efekt ochronny przeciwko rakowi jelita grubego, pęcherza, żołądka, trzustki. Bardzo wyraźnie wykazują to badania Japończyków; znacznie mniej przypadków raka było u starszych osób, które piły 10 filiżanek herbaty dziennie.

Częstość występowania zmian nowotworowych prostaty jest podobna w Azji w krajach zachodnich, ale tam, gdzie pije się dużo herbaty rzadziej prowadzą one do rozsiania nowotworu i śmierci.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.163
 

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi