Hyzop lekarski - cichy pomocnik

Roślina wieloletnia (półkrzew) o wzniesionej łodydze 4-kanciastej, w dole drewniejąca, silnie gałęzistej. Liście krótkoogonkowe, równowąskołancetowane, naprzeciwległe. Ciemnoniebieskie kwiaty zebrane są w nibyokółki i tworzą jednostronny kłos. Kwitnie od czerwca do października. W Polsce uprawiany jest w ogrodach. Niekiedy dziczeje. Pochodzi z Europy Wsch. i Azji Mniejszej.

Surowcem leczniczym jest ziele (Herba Hyssopi). Kilka razy w roku przy słonecznej pogodzie ścina się kwitnące pędy, wiąże w snopki i suszy w przewiewnym miejscu z dala od słońca. Ziele hyzopu zawiera olejek lotny, flawonoidy, kwas oleanoiowy i urosolowy oraz garbniki.

Napar z hyzopu wydatnie zmniejsza wydzielanie potu. Przy nadmiernej potliwości hyzop należy stosować w mieszance z szałwią, melisą i innymi ziołami o podobnym działaniu. Napar ten działa również wykrztuśnie – używa się go przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, pomocniczo w dychawicy oskrzelowej i gruźlicy. Doskonale poprawia perystaltykę jelit, zwłaszcza u osób starszych. Stwierdzono również działanie moczopędne – używa się go z innymi ziołami w chorobach nerek i pęcherza. Dobrze jest nim płukać usta przy zapaleniach dziąseł i błony śluzowej.

Napar: pół łyżki suszonego ziela zalać 1 szklanką wrzątku. Po 10 minutach przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki. Dzienna dawka hyzopu nie powinna przekraczać wyżej podanych ilości – w nadmiarze szkodzi!

Znakomita przyprawa kuchenna do potraw o mdłym smaku – zupy ziemniaczanej i fasolowej, serów, pasztetów, surówek i sałat. Dobry dodatek aromatyzujący do wódek, wermutów i likierów.

 

Klasztorna Mieszanka Ziołowa Trawienie to specjalnie dobrana mieszanka ziół polecana przy dolegliwościach układu pokarmowego. Zioła te pomagają regulować procesy trawienne i zapobiegają wzdęciom.

Ziele krwawnika działa ziała przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, żółciotwórczo – co pozwala na jego stosowanie przy wzdęciach, niestrawności czy braku apetytu.

Ziele dziurawca działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu.

Owoc tarniny działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie. Wskazany jest przy łagodnych biegunkach oraz stanach zapalnych żołądka i jelit.

Składniki: ziele krwawnika, ziele dziurawca, owoc tarniny, ziele lebiodki, ziele tymianku, ziele hyzopu, liść mięty.

Sposób parzenia:  2 łyżeczki ziół na 250 ml, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut.

Pić 1-2 razy dziennie.

WAŻNE: Należy unikać przebywania na słońcu, aby nie ulec poparzeniu i podrażnieniu słonecznemu. Niewskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 

https://produktybenedyktynskie.com/p1971,klasztorna-mieszanka-ziolowa-trawienie

Źródło:http://www.herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi