Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu winnego (może być zwykły)
  • 4 grzanki
  • 4 plastry szynki
  • 4 małe gałązki świeżej bazylii
  • Sól

Sos holenderski:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki letniej wody lub białego wina
  • 25 dag stopionego i schłodzonego masła
  • sól 
  • biały pieprz  

 

Przygotowanie:

Przygotować sos holenderski: żółtka wylać do miski ustawionej na garnku z gotując się wodą. Dodać wodę lub wino i energicznie ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Wlać powoli roztopione masło i dalej ubijać, aż sos stanie się gładki i puszysty. Doprawić odrobiną soli i białego pieprzu. Sos można przechowywać w lodówce. Doskonały jest nie tylko do jajek po benedyktyńsku, ale również do gotowanych szparagów lub do smażonych filetów z polędwicy wołowej (wtedy z dodatkiem siekanego estragonu).

W wąskim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu winnego. Na gotującą się wodę (niezbyt energicznie) wylewać kolejno po jednym jajku. Gotować, aż się zetną i wyjąć na sito. Każde jajko można okroić, np. filiżanką, aby nadać okrągły kształt. Na grzanki układać plastry szynki a na nich jajka. Polać sosem holenderskim i udekorować bazylią. Jako dodatek może być zielona sałata , skropiona oliwą i sokiem z cytryny.

 

 

Źródło: Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2008.

Sieci społecznościowe

Tagi