
Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki octu winnego (może być zwykły)
- 4 grzanki
- 4 plastry szynki
- 4 małe gałązki świeżej bazylii
- Sól
Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 2 łyżki letniej wody lub białego wina
- 25 dag stopionego i schłodzonego masła
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sos holenderski: żółtka wylać do miski ustawionej na garnku z gotując się wodą. Dodać wodę lub wino i energicznie ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Wlać powoli roztopione masło i dalej ubijać, aż sos stanie się gładki i puszysty. Doprawić odrobiną soli i białego pieprzu. Sos można przechowywać w lodówce. Doskonały jest nie tylko do jajek po benedyktyńsku, ale również do gotowanych szparagów lub do smażonych filetów z polędwicy wołowej (wtedy z dodatkiem siekanego estragonu).
W wąskim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu winnego. Na gotującą się wodę (niezbyt energicznie) wylewać kolejno po jednym jajku. Gotować, aż się zetną i wyjąć na sito. Każde jajko można okroić, np. filiżanką, aby nadać okrągły kształt. Na grzanki układać plastry szynki a na nich jajka. Polać sosem holenderskim i udekorować bazylią. Jako dodatek może być zielona sałata , skropiona oliwą i sokiem z cytryny.