Jak wykorzystać zebrane zioła? napar, odwar, macerat?

Zebrane zioła, rośliny o właściwościach leczniczych możemy wykorzystać sporządzając z nich :

Napar- jest jedną z najczęściej stosowanych form wyciągów z ziół.

Po rozdrobnieniu odpowiedniej ilości suszonych ziół, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Napary można także podgrzewać, ale nie powinny się gotować.

Napary z ziół są nietrwałą postacią leków i powinny być spożyte w dniu przyrządzenia.

Nalewki ziołowe- są alkoholowymi wyciągami z wysuszonych surowców. Owoce muszą być bardzo dojrzałe. Te, które zawierają mało miąższu należy zbierać po pierwszych przymrozkach lub przechowywać przez kilka dni w zamrażalce. Owoce pestkowe trzeba wydrylować.

Najlepiej przygotowywać nalewki w gąsiorze lub dużym słoju. Zioła (powinny zajmować maksymalnie 1/3 jego objętości) należy zalać spirytusem. Po kilku dniach wyciąg taki nadaje się do spożycia, zwykle w ilości kilkunastu kropli na kieliszek wody 2-3 razy dziennie. W przypadku stosowania tych wyciągów zewnętrznie, np. do okładów czy płukania śluzówek, należy je rozcieńczać odpowiednią ilością wody.

Inną postacią wyciągów alkoholowych jest stabilizowane alkoholem wyciąg ze świeżych ziół. Uzyskuje się je przez zalanie rozdrobnionego surowca roślinnego lub soków tych roślin gorącym alkoholem, który unieczynnia enzymy rozkładające substancje czynne zawarte w tym zielu.

Inhalacje łagodzą katar, parówki ułatwiają oczyszczanie cery.

Zioła zalewa się wrzątkiem i pozostawia na 15 min. pod przykryciem do naciągnięcia.

Przy domowej inhalacji i parówce należy pochylić się nad naczyniem z naparem w odległości 30-40 cm i nakryć głowę ręcznikiem, tak, by para nie wydostawała się na zewnątrz.

Syropy to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia.

Rozdrobnione zioła zalewa się letnią wodą i gotuje na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaje się miód lub cukier (zazwyczaj 2-4 łyżki na 2 1/2 l odwaru). uzyskany płyn podgrzewa się nie doprowadzając do wrzenia, aż zgęstnieje. Po przestudzeniu syrop należy zlać do ciemnych butelek i przechowywać w lodówce.

Syropy są szczególnie przydatne w leczeniu kaszlu.

Macerat to wodny wyciąg na zimno. Rozdrobniony surowiec należy zalać odpowiednią ilością zimnej wody i odstawić na 6-10 godzin w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Następnie przecedzić, dokładnie odciskając i wypić w ciągu tego samego dnia. W przypadku twardych i trudno pęczniejących surowców korzystne jest krótkotrwałe ich podgrzanie.

Odwar sporządza się głównie z twardych części roślin, jak korzenie, kora, nasiona. Odpowiednią ilość surowca po uprzednim rozdrobnieniu zalewamy wodą i podgrzewamy aż do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka (3-5) minut. W przypadku roślin zawierających trudno rozpuszczalne substancje czas gotowania należy wydłużyć do 10 i więcej minut. Odstawiamy odwar na ok. 10 minut i po przecedzeniu możemy pić.

Odwary podobnie jak napary powinny być użyte w tym samym dniu.

Soki wyciskane przy pomocy np. sokowirówki mogą być spożywane same, a także z miodem, cukrem, dżemem, dodawane do galaretek, kisieli, napojów lub stabilizowane alkoholem.

Wiele roślin leczniczych może być spożywanych w postaci sałatek. Pamiętać trzeba zawsze o wcześniejszym ich umyciu.

W warunkach domowych trudno jest uzyskać olejki eteryczne z ziół. Otrzymuje się je metodami laboratoryjnymi i przemysłowymi przez destylację parą wodną. Olejki te można kupić w aptekach, wchodzą one w skład wielu leków ziołowych i produktów spożywczych.

 

 

Źródło: Krześniak Leszek Marek, Apteczka ziołowa, Wyd. ”Sport i turystyka”.

Sieci społecznościowe

Tagi