Jak zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy, nie rezygnując z organicznej żywności, wolnej od GMO

Każdy, kto dba o zdrowie, chce jeść produkty ekologiczne, ale czasami trudno sobie na nie pozwolić. Z drugiej strony, jedzenie czegoś, co zawiera szkodliwe toksyny, również jest, na dłuższą metę, drogie. Wiąże się z przyszłymi kosztami leczenia i poważnymi problemami ze zdrowiem. Jak zatem odżywiać się wzorowo, nie wydając przy tym fortuny? Oto 5 wskazówek.

1. Kupuj hurtem

W przypadku produktów ekologicznych sprzedawanych w niewielkich ilościach, za przynajmniej połowę ceny odpowiada opakowanie. Jeśli zaczniesz kupować dużo tego samego naraz, przekonasz się, że cena za kilogram drastycznie zmaleje, nieraz nawet o 50%. Dotyczy to zwłaszcza organicznych zbóż, takich jak ryż czy komosa ryżowa, ale czasem także np. świeżych warzyw i owoców, jak jabłka czy marchewka.

2. Uprawiaj trochę na własną rękę

Uprawa własnych ziół i warzyw jest łatwiejsza, niż się wydaje. Nasiona kosztują grosze, a dzięki nim zyskuje się dobre źródło zieleniny. W doniczkach na balkonie czy na parapecie możesz posadzić zioła kuchenne, takie jak kolendra czy rozmaryn. Być może nie masz warunków, aby stworzyć prawdziwy ogród, ale „uprawy doniczkowe” i hydroponika na małą skalę to też ciekawe i dobre rozwiązanie.

3. Kupuj u tańszych sprzedawców

W specjalistycznych sklepach, zajmujących się żywnością organiczną, często jest bardzo drogo. Ale na takie produkty można coraz częściej natrafić u typowych sprzedawców, a nawet w supermarketach. Potrafią być tam tańsze o 30-40%. Oczywiście, wielu z was pomysł kupowania żywności ekologicznej w supermarketach może się wydawać trochę przerażający, lecz „głosowanie” własnym portfelem na to, by sprzedawano jej tam więcej, może się przyczynić do wyparcia konwencjonalnych, genetycznie modyfikowanych produktów.

4. Kupuj żywność ekologiczną bezpośrednio od rolników

Jest wtedy dużo tańsza, niż w sklepach. Kupowanie u rolników pozwala ściąć nieco ceny, ponieważ wyklucza się pośredników.

5. Łącz własne składniki, aby tworzyć mieszanki i przekąski

Nietrudno zrobić np. własną granolę z organicznych składników, kupionych w dużych ilościach po korzystnych cenach. W ten sposób możesz dużo zaoszczędzić, a jednocześnie - wiesz, co jesz.

Nie zapominaj o długoterminowym koszcie ochrony zdrowia!

Jeśli analizujesz różnice między żywnością organiczną, a żywnością konwencjonalną, pod kątem ekonomicznym, pamiętaj, aby wziąć pod uwagę długoterminowy koszt chorób, jakie potencjalnie mogą wywołać pestycydy, herbicydy i GMO.

Wydawałoby się, że kupowanie standardowych produktów spożywczych pozwala zredukować koszty, ale na dłuższą metę - cena leczenia będzie wyższa, niż to, co zaoszczędzisz. Traktuj kupowanie żywności organicznej jako inwestycję w zdrowie. To pewne, że do końca życia będzie się można cieszyć ogromnymi dywidendami z tego tytułu.

Pamiętaj: Żywność organiczna ma więcej antyutleniaczy, witamin i minerałów. Ponadto, nie jest modyfikowana genetycznie, a jej uprawy są wolne od pestycydów. Jakby tego było mało, wspiera też ekologiczne rolnictwo.

 

Na podst. How to save loads of money while still eating organic, non-GMO foods, Mike Adams, Natural News

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi