Jęczmień zamiast kawy?

Jęczmień należy do najstarszych i najczęściej spożywanych zbóż, ma liczne właściwości lecznicze. Jest powszechnie uprawiany, zwłaszcza w krajach północnych, z przeznaczeniem na produkcję piwa. Ostatnio zaczęto go wykorzystywać jako alternatywę lub substytut kawy, ponieważ nie przynosi on negatywnych skutków tego napoju.

Kutykula ziarna zawiera w sobie enzym, który w kontakcie z krwią pobudza kohezję cząsteczkową krwi. Ma także właściwość kohezyjną w tkance skórnej: przydaje jej zawartości i zapobiega zatrzymywaniu wody oraz tłuszczów. Przyjmowanie sproszkowanego ziarna jęczmienia wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej i poprawia osiągnięcia sportowe oraz umysłowe.

Odwar jest stosowany do płukania gardła, na zapalenia jamy ustnej, na przykład w przypadku anginy. Taki sam odwar, jak również słód jęczmienny są stosowane do przyrządzania zup i mają właściwości odświeżające i wysoko odżywcze, co czyni je cennymi składnikami diety osób słabych, rekonwalescentów, osób starszych i dzieci.

Jęczmień sprzyja też asymilacji skrobi przez ludzki organizm. Ze względu na właściwości kojące jest wskazany w przypadku zapalenia układu trawiennego i dróg moczowych (jest typowym środkiem „odświeżającym”).

Zawiera dość duże ilości fosforu, jest więc pożyteczny dla osób wykonujących pracę umysłową i dla osób nerwowych. Wspomaga zdrowy i zrównoważony rozwój fizyczny dzieci.

15 gramów sproszkowanego ziarna jęczmienia przyjmujemy przed głównymi posiłkami; dawka dla dzieci to 5 gramów (jedna płaska łyżeczka od herbaty).

Tak jak istnieje wiele odmian jęczmienia, tak wiele zastosowań znalazły jego ziarna. W dawnej farmacji surowcem recepturowym była mąka jęczmienna (Hordeum praeparatum), która z wodą dawała kleisty płyn podawany chorym w szpitalach jako napój odżywczy i gaszący pragnienie, a także słód jęczmienny (Malthym hordei), z którego przygotowywano płyn do kąpieli leczniczych łagodzących stany zapalne skóry.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi