Jedz dłużej i nie tyj

Osoby, które dwa i pół raza dłużej niż przeciętnie przeżuwają pokarmy, mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii. To chroni je przed nadwagą i otyłością - pokazują badania

Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłych i 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia.

Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy wydzielały mniej greliny, powstającego w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie - zwiększa uczucie sytości.

Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny. Adam Drewnowski, dyr. University of Washington Center for Obesity Research w Seattle, twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii.

Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.

 

Źródło: life.forbes.pl

Sieci społecznościowe

Tagi