Jedzenie orzechów w ciąży łączy się z mniejszym ryzykiem alergii u dziecka

Kobiety, które podczas ciąży zajadają się orzechami, mogą to robić bez obaw, iż  spowoduje to u ich dzieci alergię na orzechy – wynika z najnowszych badań.

Naukowcy przebadali 8205 matek, które nie są uczulone na orzechy, i ich dzieci urodzone w pierwszej połowie lat 90. U tych ostatnich stwierdzono tylko 140 przypadków alergii na orzechy lub migdały.

Po skorygowaniu wyników o takie czynniki, jak wiek, rasa, palenie papierosów, sezon urodzin, spożycie owoców i warzyw itd., okazało się, że w przypadku ciężarnych, które jadły orzechy co najmniej 5 razy w miesiącu, szanse, że ich dziecko będzie na nie uczulone, były o 70% mniejsze, niż w przypadku tych, które jadły je rzadziej niż raz w miesiącu.

„Wykazaliśmy powiązanie między dietą, a alergią” – mówi dr Michael C. Young, alergolog ze Szpitala Dziecięcego w Bostonie. „Ale nie związek przyczynowo-skutkowy”.

Badacze przyznają, że kwestionariusze dietetyczne nie uwzględniały szczegółów dotyczących ciąży, nie prześledzono też wpływu ojców na alergię. Niemniej, jak zauważa dr Young, „Wcześniej kobiety martwiły się, że jedzenie orzechów podczas ciąży może doprowadzi do uczulenia u dziecka, a nasze badania rozwiały te obawy”.

 

 Na podst. Eating nuts in pregnancy tied to lower allergy risk in offspring, Nicholas Bakalar, The New York Times

 

Sieci społecznościowe

Tagi