Jedzmy porzeczki garściami

Zapobiega depresji, sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi, bardziej sprawni intelektualnie i pomaga w walce z chorobą Alzhaimera – takie cuda działa maleńki owoc czarnej porzeczki. Czarna porzeczka uznawana jest za roślinę leczniczą, szczególnie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Dojrzałe owoce z czarnej porzeczki od wielu lat cieszą się popularnością wśród plantatorów. A Polska bryluje wśród producentów czarnej porzeczki. Owoce czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.) cieszą się w Polsce ogromną popularnością ze względu na smak i walory zdrowotne. Świeże owoce wykorzystuje się do produkcji nalewek, nektarów, dżemów, konfitur, kompotów, likierów i wina. Jej dzika odmiana objęta jest w Polsce ochroną gatunkową, dlatego wykorzystuje się głównie owoce pochodzące z komercyjnych upraw. Czarna porzeczka jako roślina uprawna pojawiła się dopiero w XV wieku. Chociaż pewne źródła historyczne podają, że o jej właściwościach leczniczych wiedział już w XI wieku perski lekarz i filozof Avicenna.  A co na wówczas pomagał sok z czarnych porzeczek? Stosowany był głównie przy problemach z żołądkiem, by wzmocnić odporność, zbić gorączkę, oczyścić nerki i zwalczyć reumatyzm.  Współcześnie owoce czarnej porzeczki doceniane są za ich smak wartości odżywcze. Wykorzystuje się jej liście i owoce. Wiadomo, że w owocach czarnej porzeczki znajdziemy dużo związków biologicznie czynnych, które mają właściwości przeciwutleniające. Jest to m. in. witamina C, której jest cztery razy więcej niż w pomarańczach, witamina P (rutyna), witamina B, pektyny, cukry, związki fenolowe i barwniki antocyjanowe (antocyjany, kwasy fenolowe, flawanole, flawonole i proantocyjanidyny). Wystarczy garstka owoców czarnej porzeczki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka.

 

Produkty Benedyktyńskie

Sok jabłkowo - porzeczkowy ekologiczny to naturalnie mętny sok wytworzony z czarnych porzeczek i jabłek, które poddaje się tłoczeniu na prasie.

Sok jabłkowo - porzeczkowy ekologiczny to źródło witaminy C, B, P, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza.

 Właściwości zdrowotne: stosuje się w chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Łagodzi objawy anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.

 Skład: sok z jabłek ekologicznych 70%*, przecier z czarnej porzeczki ekologicznej 24%*, zagęszczony sok z jabłek ekologicznych 6%*.

*Produkt rolnictwa ekologicznego

 

Źródlo: www.ekologia.pl

Źródło: produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi