Jesion wyniosły - wzmacnia i poprawia przemianę materii

Jesion wyniosły to drzewo osiągające do 35 m wysokości o ciemnoszarej korowinie. Liście pierzaste złożone z 7 – 11 eliptycznych, na brzegach piłkowanych listków. Kwitnie przed pojawieniem się liści. Kwiaty są obupłciowe, bez okwiatu. Owocem jest skrzydlak. Występuje w lasach nadrzecznych, łęgowych i olsach, lubi wilgotne i żyzne siedliska, często sadzony w parkach i przy drogach.

Surowcem leczniczym jest kora z młodych gałęzi, a niekiedy również liście. W lecznictwie ludowym stosuje się ponadto sok ze świeżych liści, pączki, nasiona i drewno.

Korę jesionową pozyskuje się z młodych gałązek wczesną wiosną, z wyrębów leśnych. Suszy się ją rozłożoną cienką warstwą w przewiewnych, zacienionych miejscach. Prawidłowo wysuszona i przechowywana nie traci swoich właściwości terapeutycznych przez 4 lata.

Liście zbiera się na początku lata, wybierając dobrze wyrośnięte, całe i zdrowe. Suszy się je w cienkich warstwach w cieniu lub w suszarniach w temperaturze nie przekraczającej 40 st.C. Zachowują one zielony kolor zbliżony do naturalnego, mają specyficzny zapach i nieco ściągający smak. Przechowuje się je przez 2 lata.

Kora stosowana pomocniczo przy skazie moczanowej, gośćcu stawowym i mięśniowym, zwłaszcza u ludzi starych. Ponadto używana w leczeniu kamicy nerkowej i pęcherzowej w mieszankach z innymi ziołami o podobnym działaniu.

Wyciągi z kory i liści działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i wirusobójczo.

W medycynie ludowej podaje się herbatę z liści jako środek przeciwreumatyczny, przeciwgorączkowy, wzmacniający i poprawiający przemianę materii. Dawniej, gdy nie było jeszcze nowoczesnego przemysłu kosmetycznego korę proszkowano na zasypki dla dzieci oraz używano zamiast chininy w leczeniu malarii. Kora ma też skutecznie zwalczać robaki. Wyciśnięty z liści sok służył do okładów na rany po ukąszeniu przez żmiję.

Napar z kory: 20 – 30 g kory zalać 2 szklankami wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 10 minut, potem przecedzić. Pić po pół szklanki 3 razy dziennie.

 

 

Źródło: herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi