Jeżówka na straży odporności

Jeżówka purpurowa (łac. Echinacea purpurea), znana także jako echinacea, pochodzi z rodziny astrowatych, podobnie jak takie rośliny lecznicze, jak m.in. arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Jeżówka wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. W Polsce jest rośliną uprawianą nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, lecz także na piękne, ozdobne kwiaty.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele jeżówki purpurowej, które zbiera się po raz pierwszy w czasie kwitnienia (lipiec), a drugi raz jesienią. Właściwości lecznicze ma także korzeń jeżówki purpurowej, który zbiera się jesienią (do końca października). Oba surowce suszy się w suszarniach ogrzewanych do temperaturze nie większej niż 50 st. C.

Jeżówka purpurowa najbardziej znana jest jako środek na wzmocnienie odporności i przeciw przeziębieniu.  Jak wynika z badań naukowych, jeżówka zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji do 58 %. Jeszcze skuteczniejsza jest w połączeniu z witaminą C – wówczas zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania aż o 86 %.

Jeżówka purpurowa sprawdzi się także przy różnego rodzaju dolegliwościach skórnych. Przyspieszy gojenie nieestetycznego pęcherza, który pojawia się w przebiegu opryszczki, oraz ran i oparzeń. Złagodzi objawy egzemy, atopowego zapalenia skóry i trądziku. Ma także właściwości regenerujące, przeciwzmarszczkowe, wygładzające, nawilżające i ochronne.

Istnieje jednak  wiele przeciwwskazań dotyczących stosowania jeżówki. Przede wszystkim nie można jej podawać dzieciom poniżej 12. roku życia (może być u nich przyczyną uczulenia), kobietom w ciąży i karmiącym piersiom. Innymi przeciwwskazaniami są schorzenia wątroby i przyjmowanie leków, które upośledzają jej pracę, stwardnienie rozsiane, AIDS, choroby autoimmunologiczne, gruźlica i choroby szpiku kostnego.

Nalewka z jeżówki na przeziębienia: Wsyp do naczynia 100 g wysuszonego i zmielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej i zalej 500 ml wódki (40 %). Następnie zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, pamiętając, by codzienne raz wstrząsnąć jego zawartością. Potem przecedź nalewkę, zlej ją do butelek, szczelnie zamknij i odstaw do piwnicy. Nalewka jest gotowa do spożycia po około 6 miesiącach. 2-3 łyżeczki nalewki można dodać do herbaty przed snem.

 

Źródło: Zielska, zioła i ziółka, Marta Leśnicka, Wyd. Tower Press, Gdańsk

Sieci społecznościowe

Tagi