
Jeżówka purpurowa dr. Monika Fijołek
Jeżówka działa silnie immunostymulująco, przez co wzmacnia odporność organizmu. Zwiększa ilość i aktywność limfocytów i interferonu, co sprzyja zwalczaniu patogenów (wirusy, bakterie, pasożyty, komórki nowotworowe), które atakują organizm. Jeżówka ma właściwości PRZECIWBAKTERYJNE, jest stosowana w leczeniu anginy, zapalenia zatok, chorób wenerycznych. Jej właściwości PRZECIWWIRUSOWE wykorzystuje się w profilaktyce i leczeniu grypy, przeziębień, odry, ospy, różyczki, półpaśca, opryszczki. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Jeżówka skutecznie zwalcza paciorkowce i gronkowce. Preparaty z jeżówki przyśpieszają również przemianę materii, działają rozkurczowo, żółciotwórczo i żółciopędnie, przyśpieszają wytwarzanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Stymulują procesy regeneracyjne komórek, chronią błony komórkowe, połączenia międzykomórkowe i kolagen przed degradacją. Roślina ta zawiera naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się szkodliwych wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie chorób (mutacji chromosomowych). Preparaty z jeżówki znajdują zastosowanie także w leczeniu chorób pasożytniczych, trudno gojących się ran, oparzeń, odleżyn, niektórych alergii, zapalenia dziąseł, stanów zapalnych układu moczowego i płciowego.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie wolno zażywać preparatów z jeżówki przy stosowaniu leków immunosupresyjnych (obniżających odporność organizmu przy leczeniu alergii), w ciąży, chorobach autoimmunologicznych, białaczce, AIDS, przy uczuleniu na jeżówkę.
Dr Monika Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016r. str.91-94